NE BRINITE SE PREVIŠE! Ovo su skroz normalne neobične stvari kod novorođenčeta

by | 21 studenoga, 2017
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Pročitajte nekoliko neobičnih i čudnih stvari o vašoj bebi koje su potpuno normalne, ali i odgovor na pitanje kada se zabrinuti:

1. Strabizam

Postoji onaj poseban trenutak kada vas vaše novorođenče pogleda po prvi put, no gleda li vaša beba ukriž? Ako ste primijetili strabizam kod svoje bebe, nemojte se još brinuti. “Normalno je za bebe da imaju razroke oči u prvim mjesecima života te se one ‘unormale’ do kraja prve godine”, govori dr. William Sears, poznati američki pedijatar. To zna i vaš pedijatar i upravo to je ono što provjerava kada upire svjetlo u oči vaše bebe.

Kada se zabrinuti?

Uobičajeno je da se strabizam kod bebe povuče u prvih šest mjeseci. Ako to nije slučaj kod vašeg djeteta, posavjetujte se s liječnikom. Uobičajeni problemi s vidom kod djece mogu uzrokovati sljepoću i smanjen vid ukoliko se ne liječe. “Ako se otkriju na vrijeme, gotovo uvijek se mogu spriječiti”, objašnjava dr. Sears.

2. Zelena, eksplodirajuća stolica

Ako ste novi roditelj, stolica novorođenčeta može vas uhvatiti nespremnima i nerijetko izgleda kao zelena eksplozija u pelenama. “Istina je da ‘normalno’ za bebe jako varira. Od tekuće stolice do stolice u obliku guste paste – sve to može biti sigurno i prihvatljivo”, objašnjava dr. Rosanne M. Sugay. Osim razlike u dosljednosti, stolica može biti raznih boja – od zelene, preko žute, do svijetlosmeđe. Još čudnije, prva stolica novorođenčeta, poznatija kao mekonij – crna je, gusta i ljepljiva. Također, novorođenčad može imati stolicu i do osam puta u danu.

Kada se zabrinuti?

Sve dok je vaša beba sretna i normalno jede, nema potrebe zabrinjavati se oko njezine stolice. Ipak, ako primijetite neobične promjene i u ponašanju djeteta, posjetite liječnika. Neki drugi znakovi koji su zabrinjavajući: tvrda i mala stolica, crna stolica, bijela ili crvena boja u stolici, sluz u stolici.

3. Puno peruti

Ima li vaša beba stvrdnute, oljuštene krpice na koži vlasišta? Iako se čini kao da beba ima previše peruti, zapravo se radi o bezopasnom i uobičajenom stanju poznatijem po nazivom seboreični dermatitis ili tjemenica. Neke bebe imaju ga po cijeloj glavici, dok ga druge imaju na malim mjestima, ponekad i ne tako vidljivima. No, nemojte se brinuti. Tjemenica nije zarazna i nije pokazatelj loše higijene. U većini slučajeva, nestane samo od sebeNe svrbi niti smeta vašoj bebi, a kako bi ubrzali proces povlačenja tjemenice, koristite hidratantne kreme i ulja za kupanje te izbjegavajte korištenje sapuna.

Kada se zabrinuti?

Provjerite s pedijatrom je li dermatitis popraćen s svrbežom, osipom ili gubitkom kosice. Također pripazite na nadraženu kožu, jer ako postane crvena, toplija ili iz nje curi tekućina – to može biti znak infekcije. Ako imate problema s rješavanjem seboreičnim dermatitisom, potražite savjet pedijatra. Liječnik vam također može savjetovati blagi šampon koji će pomoći djetetu.

4. Prištići

Kada reklame i oglasi spominju savršenu kožu, često ju opisuju ‘glatkom poput bebine’. Istina je zapravo drukčija. Bebina koža uopće nije bez nedostataka. Mnoge novorođene bebe razviju dječje prištiće u prvim mjesecima života. Primijetit ćete malene, crvene kvržice na bebinim obrazima, nosu ili čelu. Također biste mogli naći malene, bijele kvržice na bebinom licu, poznatije kao milia. Premda se milia može razviti u bilo kojoj dobi, ona je najčešća kod novorođenčadi te više od polovice novorođenčadi ima ove sitne bijele kvržice, no one nestaju same od sebe nakon nekoliko tjedana.

Kada se zabrinuti?

Prištići bi trebali nestati kroz nekoliko mjeseci, ali ako ne nestanu, posavjetujte se s liječnikom koji će vam preporučiti kremu ili neki drugi tretman.

5. Neobično oblikovana glava

Postoje dva uobičajena razloga zbog kojih zdravo novorođenče ima neobično oblikovanu glavu. Prvo, blaže deformacije glave novorođenčeta često su posljedica njegova prolaska kroz porođajni kanal. Drugo, kod bebe koja leži većinu vremena u istom položaju doći će do izravnanja glavice. Zapamtite da je glava vaše bebe još uvijek savitljiva kako mozak i dalje raste. Neobično oblikovane glavice najčešće se same izjednače nakon nekog vremena.

Kada se zabrinuti?

Jedan od dijelova rutinskog pregleda bebe je i pregled glavice i svaki će vam liječnik znati reći ako nešto nije u redu. Postoje stanja koja rezultiraju iskrivljenom glavom poput kraniostenoze, koja nastaje zbog preranog srastanja koštanog tkiva, što uzrokuje abnormalne oblike lubanja, a ako se na vrijeme ne korigiraju, vode do moždanog oštećenja. Za kraniostenozu karakteristični su deformacije prednjeg dijela glave i koštanog ruba oko abnormalnog sržnih kostiju lubanje, što se najčešće ispravlja kirurškim zahvatom.

6. Otečene genitalije

Iako zvuči neobično, puno beba rođeno je s otečenim genitalijama, i djevojčice i dječaci. Vaša beba je rođena s viškom tekućine u tijelu. Ona se sakuplja u genitalijama te tako uzrokuje otečene stidne usne kod djevojčica te otečene mošnje kod dječaka. Također, vagina kod djevojčica može biti otečena zbog primanja hormona zbog količine hormona tijekom trudnoće. Oticanje će se smanjiti nakon par dana kad će beba izgubiti višak tekućine.

Kada se zabrinuti?

Posavjetujte se s liječnikom ako je oticanje popraćeno s boli, crvenilom koje ne nestaje i ako vaša beba plače prilikom mokrenja.

7. ‘Dječje grudi’

Pitate se je li u redu ako vaša beba ima grudi? Bez brige, neke bebe (i djevojčice i dječaci) rođene su s povećanim grudima. Kao i otečena vagina, i dječje grudi uzrokovane su hormonima tijekom trudnoće. Isti hormoni koji uzrokuju oticanje grudiju i stimulaciju mliječnih žlijezdi kod majke – čine isto i bebinim grudima. No, bez brige, i to će nestati.

Kada se zabrinuti?

Iako obično ne postoji briga oko ‘dječjih grudi’, u rijetkim slučajevima – može doći do infekcije grudiju. Ako primijetite pojačanu osjetljivost, bol ili iscjedak oko tog područja, svakako se posavjetujte s liječnikom.

IZVOR: KLOKANICA.24SATA.HR