Evo kako sami možete napraviti domaći kvasac

by | 21 travnja, 2020

Takozvani “starter”, poznat i kao divlji kvasac, zapravo je fermentirana mješavina brašna i vode, a dodajete ga brašnu i drugim sastojcima kada poželite napraviti kruh, pecivo ili nešto treće.

Osnovni recept:

1. dan: Pomiješajte 100 grama brašna sa 100 mililitara mlake vode u dubokoj posudi i prekrijte tanjurom ili krpom. Stavite na toplo.
2. dan: Dodajte 50 grama brašna i 50 mililitara mlake vode, dobro promiješajte i vratite na toplo mjesto.
3. dan: Ponovite postupak.
4. dan: Ponovite postupak.
5. dan: Ponovite postupak.

Šestog dana smjesu premjestite u hladnjak i možete je početi koristiti.

Recept s jabukom:

Potrebni su vam:

Jedna jabuka

500 g oštrog brašna (+ 250 g oštrog brašna)

350 ml vode (+ 170 ml vode)

Recept:

1. Jabuku naribajte s korom, dodajte 500 grama brašna i 350 mililitara vode. Sve pomiješajte i stavite u staklenku te je dobro zatvorite.

2. Nakon tri dana polovicu smjese bacite, a ostatak prebacite u zdjelu te joj dodajte još 250 grama oštrog brašna i 170 mililitara vode. Smjesu vratite u staklenku i zatvorite je.

3. Kad se nakon nekoliko dana pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.

Kada poželite iskoristiti starter za izradu kruha, odvojite 250 grama smjese. U preostalu smjesu dodajte brašna i vode prema potrebi kako bi smjesa uvijek bila podjednako rijetka.

Foto: Irina Ba / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR