Naučite raspoznati što vašem želucu odgovara, a što mu smeta

by | 16 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Problemi s probavom i želučane smetnje nisu rijetka pojava, osobito kad imamo pogrešne prehrambene navike ili nas je ulovila neka viroza.

No, zato su tu namirnice koje će bez problema ublažiti tegobe, kako piše Dnevni avaz.

Laka probava

Banane – najbolji su izbor nakon treninga, a pektin će pomoći da vam crijeva funkcioniraju besprijekorno. Lako se probavljaju, pa s njima nećete pogoršati situaciju, nego je brzo olakšati.

Bijela riža – zaustavlja proljev, baš kao i tost ili kuhani krumpir, pa je uvijek treba imati pri ruci.

Biljni čaj – kamilica i menta su najbolji izbor, jer ulja iz mente opuštaju glatke mišiće probavnog trakta i smiruju grčeve, a umirujuće djelovanje kamilice već je dobro poznato.

Đumbir – kineski luk, kako ga još neki zovu, ublažava mučninu i povraćanje te uspješno smanjuje grčeve u želucu. Dnevno ograničenje je četiri grama đumbira.

Jogurt – jedini mliječni proizvod koji se preporučuje za konzumiranje kad imate želučanih problema, a još će biti učinkovitiji ako sadrži aktivne kulture dobrih bakterija.

Umirujući pektin

Kompot od jabuka – i one sadrže umirujući pektin, a osobito su djelotvorne kao kompot, koji je vrlo lako pripremiti.

Papaja – možda je i najblagotvornija namirnica za želudac jer enzimi papain i himopapain razgrađuju proteine i reguliraju kiselost želuca.

Paprike su najbolje svježe

Za naše podneblje slobodno se može reći da postoji malo onih koji ne konzumiraju papriku. No paprike se češće koriste obrađene, a ne svježe.

Svježe paprike bogate su vitaminima, a pomažu i u mršavljenju. Sve vrste paprika bogat su izvor vitamina A, C i K. Ako trebate birati, izaberite crvene paprike jer su one najzdravije. I ljute i blage paprike sadrže supstancu koja povećava sagorijevanje kalorija. Jedna ljuta papričica sadrži 18, dok 150 grama blage crvene paprike sadrži 46 kalorija.

Voće i povrće

Voće je bogato raznovrsnim hranjivim materijama, ali sadrži i velike količine prirodnog šećera. Upravo zbog toga, nutricionisti kao dnevnu dozu preporučuju sok dobiven cijeđenjem dvije šalice voća jer koncentrirani šećer predstavlja dodatne kalorije, a kod dijabetičara može izazvati značajan porast razine šećera u krvi.

Osim toga, iscijedite sok od nekoliko listova špinata, malo mrkve i celera. Zbog raznovrsnosti, možete dodati i ciklu ili čak dvije. Miješanje više vrsta povrća u jednom piću osigurava unos većeg broja hranjivih tvari i poboljšava okus napitka.

Svježe cijeđen sok

Ako želite izvući maksimalnu koncentraciju vitamina, minerala, enzima i fitomaterija iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok, jer ga organizam lako apsorbira. Cijeđenjem voće i povrće obično gubi biljna vlakna, zbog čega se lakše probavljaju i brže dospijevaju u naše stanice.

Ako postoji veća potreba za biljnim vlaknima, lako je možete zadovoljiti unosom integralnih žitarica, svježeg povrća i voća ili jednostavnim dodavanjem integralnih žitarica u svježe cijeđeni sok.

IZVOR: N1.HR