Naučite pročitati govor tijela svojih sugovornika za vrijeme razgovora

by | 14 prosinca, 2020

Neverbalna komunikacija oblik je komunikacije, prijenosa informacija ili poruka jednoj ili više osoba bez korištenja riječi.

Neverbalna komunikacija uključuje facijalne ekspresije, geste, micanje očima, fizički dodir, držanje tijela i slične signale koje šaljete putem tijela. Mnogi od nas doživjeli su situacije u kojima riječi jednostavno “pobjegnu”, a tijelo pokazuje znakove nervoze i bujicu emocija. U takvim trenucima, druga strana uvijek primijeti da nešto nije u redu. No bez obzira na to koliko su jasni ti znakovi, oni se mogu iščitati iz tijela osoba. U nastavku pronađite trikove za lakše čitanje neverbalnih znakova komunikacije kod drugih ljudi.

Savjeti za razumijevanje neverbalne komunikacije kod ljudi

Naučite razlikovati negativnu od pozitivne neverbalne komunikacije

Prije nego što krenete proučavati pojedine dijelove tijela, morate znati razlikovati negativne od pozitivnih tjelesnih znakova. Kod pozitivnih će tijelo uvijek biti opušteno i u prirodnom položaju, dok će na negativne znakove ukazivati ukočenost tijela, ubrzanost ili usporenost, čudni i neprirodni položaji.

Obratite pozornost na ton kojim osoba govori

Viši tonovi te ubrzano pričanje jasni su znakovi uzbuđenosti i radosti, dok će niži tonovi, sporije pričanje te tiho pričanje ukazivati na tugu ili potištenost.

Obratite pozornost na disanje

Osoba koja je ljutita često će se zacrvenjeti, a to je posljedica ubrzanog disanja. Plitko i brzo disanje uvijek ukazuje na nekakav emocionalni problem.

Gledajte u prste sugovornika

Iako će mnogima zvučati čudno, iz prstiju se može iščitati puno toga. Za vrijeme normalnog i ugodnog razgovora ljudi imaju opuštene i pomalo zakrivljene prste, dok će nervozne osobe često ukočiti i u potpunosti ispraviti prste.

Obratite pozornost na nagib gornjeg dijela tijela

Ako se osoba s kojom pričate naginje dok govori, to je jasan znak da joj se sviđate te da joj je ugodno pričati s vama. S druge strane, ako se osoba s kojom razgovarate neprestano odmiče od vas, to je znak da je uplašena ili da nešto krije.

Gledajte u stisak šake

Ako osoba s kojom razgovarate drži čašu ili neki drugi predmet u ruci i nervozna je nervozna, vrlo vjerojatno će stiskati taj predmet.

Obratite pozornost na pokrete tijela

Ako se osoba kreće puno više nego inače, to može biti znak nervoze. Treskanje stopalom ili nogom, grickanje usne, stiskanje ruku, puckanje prstiju pa čak i tikovi ukazuju na to da nešto nije u redu te da osoba nije smirena.

Obratite pozornost na osmijeh

Osmijeh ne predstavlja samo sreću i zadovoljstvo. Postoji više vrsta osmijeha, a osmijeh koji signalizira zadovoljstvo i istinsku sreću širok je, uključuje zube te najčešće dopire sve do očiju. Pristojni osmijeh, koji koristimo u svakodnevnim situacijama s ljudima koje ne poznamo dobro očituje se u tome što ne uključuje zube te je blag i ne širi se do očiju. Postoji i osmijeh kojim osoba pokazuje dominaciju. To je takozvani “zlobni osmijeh”, a možete ga prepoznati po blagoj zakrivljenosti usana u jednu stranu.

Nemojte se fokusirati samo na jednu stvar

Ono što je vrlo bitno kada pokušavate iščitati poruke putem neverbalne komunikacije jest gledanje cjelokupne slike. Nemojte se usredotočiti samo na izraze lica ili pokrete ruku, nego gledajte šire te, također, nemojte izostaviti ono što vam osoba govori. Spajajući sve u jednu cjelinu, brže ćete doći do zaključka.

Foto:  Brooke Cagle/Unsplash