Naučite prepoznati kad vas tijelo upozorava da mu nedostaje magnezija

by | 25 prosinca, 2019

Primjerene količine magnezija ključne su za nesmetan rad mozga, srca i mišića, a neophodan je i za zdravlje kostiju. Nedostatak ovog minerala puno je češći nego što se to misli, a sljedeći znakovi upozorenja ukazuju da bi trebalo povećati njegov unos.

Zvonjava u ušima ili problemi sa sluhom

Tinitus ili kosntantno, piskutavo zvonjenje u ušima uobičajen je simptom nedostatka magnezija, kao što je i gubitak sluha. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da magnezij u dovoljnim količinama može spriječiti formiranje slobodnih radikala koji, između ostalog, mogu dovesti do gubitka sluha.

Grčevi u mišićima ili tremori

Magnezij je od ključnog značaja za optimalne funkcije mišića. Bez njegove prisutnosti u organizmu, tijelo bi se konstantno grčilo jer upravo ovaj mineral omogućava opuštanje mišića. Nedostatak dovoljnih količina magnezija može dovesti do tikova lica, grčenja i tremora mišića, kao i grčenja stopala prilikom pokušaja da zaspite.

Depresija

Veza između niske razine magnezija u organizmu i depresije shvaćena je još prije stotinu godina, kad su ga liječnici koristili za liječenje ovog mentalnog poremećaja. Moderna znanost ovu teoriju podržava, a istraživanja pokazuju da osobe sklone samoubojstvu imaju vrlo niske količine ovog minerala u organizmu. Jedna od prednosti korištenja magnezija u odnosu na antidepresive je to što njegovim korištenjem ne dolazi do nuspojava koje se, inače, znaju javiti nakon korištenja antidepresiva.

Abnormalne funkcije srca

Kao što smo već spomenuli, niska razina magnezija može imati utjecaj na mišiće u cijelom tijelu, a niti srčani mišić nije izuzetak. Nedovoljne količine magnezija mogu izazvati nastanak stanja poznatog pod nazivom srčana aritmija, u kojem srce ne uspijeva regularno kucati, a to, zauzvrat, može uzrokovati veći rizik od komplikacija, kao što su srčani i moždani udar.

Kamenac u bubregu

Velik broj žena vjeruje da kamenac u bubregu nastaje uslijed viška kalcija, ali zapravo, krivac je nedostatak magnezija. Magnezij sprječava formiranje kamenca u bubregu sprječavanjem vezanja kalcija s oksalatom, dva spoja koja čine spomenuto kamenje. Kamenac u bubregu može biti nevjerojatno bolan, pa je dobro znati da ga nešto tako jednostavno, kao što su suplementi magnezija, može spriječiti.

Potrebe za magnezijem ovise o nizu faktora, kao što su zdravstveno stanje, starosna dob, sastav hrane, konzumiranje alkohola, stres, trudnoća i dojenje, pa tako dnevne potrebe za ovim mineralom kreću se prema sljedećem:

djeca: 170 mg dnevno
mladi: 350 mg dnevno
žene: 280 mg dnevno
trudnice i dojilje: 350 mg dnevno
muškarci: 350 mg dnevno

Foto: Unsplash