NAUČITE PAZITI na sigurnost hrane tijekom kupnje

by | 3 travnja, 2018
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Uskrs je blagdan punih stolova, kako god mi gledali na to, a tolika količina namirnica treba se pažljivo nabaviti i čuvati nakon blagdana kako bi se maksimalno smanjila mogućnost zaraze bolestima koje se prenose hranom.

Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede objavilo je savjete kojih se trebate pridržavati prilikom kupnje:

  • prvo birajte namirnice koje nisu lako kvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi) kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka
  • na tržnicu idite ranije ujutro kako biste izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu
  • kupujte količinu hrane koju možete potrošiti u roku od tjedan dana kako ne bi stajala predugo
  • provjerite rok trajanja proizvoda
  • birajte zasebne namirnice u odnosu na grupno zapakirane kako biste imali bolji uvid u stanje namirnice
  • pri kupovini jaja pregledajte jesu li jaja čista i neoštećena
  • mesne nareske stavite pokraj hladnih namirnica u vašoj košari
  • svježe meso stavite u zasebnu vrećicu
  • čim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako biste osigurali da ostanu zamrznute.

Uskrsna jaja i sigurnost hrane

Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili, pak, ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Kako biste izbjegli pojavu bolesti podrijetlom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati kod pripreme prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja.

Za početak, koristite jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora.

Kako prepoznati je li jaje svježe?

Svježina jaja može se provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu, dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu, koji je veći što je jaje starije.

Kako kuhati jaja?

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojenja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta.

Kako pravilno bojiti jaja?

Jaja se mogu bojiti prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojiti i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka.

Kako ispuhivati jaja?

Ako više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi ostaci sirovog jajeta, te ostavljena da se potpuno osuše na način da se ne kontaminira pult ili posuđe koje se koristi. Kada ste završili s ukrašavanjem ispuhanih jaja, ruke i sav korišteni pribor treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR