Evo kako sami možete napraviti mini sistematski pregled u samo nekoliko minuta

by | 13 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Vaše tijelo je karta s koje možete štošta pročitati. Samo 60 sekundi dovoljno je da pomoću nekoliko brzih i lakih kućnih samopregleda otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam. Proučite svoje dnevne rutine te napravite kratak i učinkovit sistematski pregled.

Pogledajte svoje oči
Bjeloočnica može štošta otkriti o vašem zdravlju. Ona bi trebala biti čisto i bistro bijele boje. Crvenilo u očima uzrokuju sitne krvne žile koje se iz određenog razloga prošire i postaju vidljive, ali bjeloočnica može postati i žućkasta. Napravite test tako da sedam dana zaredom na dnevnom svjetlu promatrate bjeloočnice. Ako se njezina boja mijenja, uzroci mogu biti neispavanost, iritacije, alergije ili napor, ali ako ona ostaje nepromijenjena, potražite pomoć liječnika.

Pogledajte svoju četku za kosu
Opadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promjena u organizmu. Ako na četki nakon češljanja primijetite puno više vlasi od uobičajenog, detaljno očistite četku i pri sljedećem češljanju prebrojite vlasi. Izgubiti oko 100 vlasi dnevno je normalno, ali ako broj prelazi 200 ili ako vam kosa otpada u pramenovima, vrijeme je da se posavjetujete s liječnikom.

Ispušite nos
Normalno disanje opisuje i normalno stanje sluznice nosa. Ali, i najmanja promjena u organizmu to stanje može poremeitti. Ispušite nos u bijelu papirnatu maramicu. Ako ne ispušete ništa, vaša sluznica je zdrava. Ako ispušete tekuću prozirnu sluz, najvjerojatnije je riječ o iritaciji, promjeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

Pogledajte svoje nokte
Zdrav nokat je čvrst, bistar i proziran. Bilo kakva promjena na njegovoj površini može biti pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i obratite pažnju ima li na njemu nekih značajnih promjena. Bjeličaste mrlje mogu značiti manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu upućivati na gljivičnu infekciju. Ako primijetite takvu ili sličnu promjenu, budite na oprezu i pratite promjene. Ako se situacija pogoršava ili mijenja, a ne nestaje, potražite stručnu pomoć.

Pogledajte svoj konac za zube
Čišćenje zuba zubnim koncem važan je dio higijene usne šupljine. Ali, takva rutina može biti i pokazatelj nekih većih promjena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba. Ako primijetite krvarenje, ne morate se uznemiriti jer to može biti pokazatelj osjetljivih desni ili manje infekcije koja se čišćenjem koncem može riješiti. Ali, ako vaše desni nakon čišćenja ne prestaju krvariti, upitajte svog stomatologa za savjet.

Pogledajte svoju mokraću
Normalna boja urina trebalo bi biti bistre svijetložute boje. Ali, promjene u urinu mogu uzrokovati brojni čimbenici, poput hrane, pića, ali i nekih zdravstvenih tegoba.

Pregledajte svoju kožu
Rak kože je druga najčešća bolest kod žena između 20 i 29 godina. Upravo zbog toga samopregled tijela je vrlo važan. S vremena na vrijeme detaljno pregledajte kožu i to od lica i vrata pa sve do stopala. Ako primijetite na koži neke neobične promjene ili nove madeže, mrlje ili depigmentaciju, potražite savjet liječnika.