Ovo su najzdraviji načini na koje možete regulirati kilograme nakon četrdesete

by | 16 travnja, 2020

Kako starimo, tako se metabolizam usporava, a i hormoni igraju po novim pravilima pa su metode koje smo ranije koristili kako bismo se doveli u formu – zastarjele.

Izgradite mišiće

“Jedan od razloga zbog kojih je u 40-ima teško smršavjeti je gubitak mišićne mase. Izgradnja mišića potaknut će metabolizam, a tijelo će time trošiti više kalorija”, objašnjava za Women’s Health liječnca Keri Peterson. Manje mišića znači sporiji metabolizam i debljanje.

“Najučinkovitiji način mršavljenja nakon četrdesete je izgradnja mišića kroz trening snage, no nemojte zaboraviti i na kvalitetan san koji također igra bitnu ulogu”, dodaje Peterson.

Prilagodite prehranu hormonima

Nije tajna da se u četrdesetima počinju događati hormonalne promjene u tijelu, kod nekih žena i ranije. Vrijeme perimenopauze ima svoje zakonitosti i treba ih poštovati kako bi tijelo što bolje funkcioniralo. U prehranu bi trebalo uvrstiti namirnice bogate fitoestrogenom poput sjemenki lana, sezama, suhog voća i soje. Fitoestrogen je biljni estrogen koji će ublažiti hormonalne promjene i spriječiti usporavanje metabolizma te debljanje.

Povećajte unos povrća

Povrće ima jako malo kalorija, no nutritivno je bogato te se preporučuje jesti ga u što većim količinama. Osim toga, obiluje vlaknima koji će nas dulje vrijeme držati sitima. Najbolje je u sirovom obliku, kuhano na pari ili ispečeno u pećnici. Izbjegavajte povrće prženo u dubokom ulju ili pohano.

Neutralizirajte stres

Žene su izložene stresu u svim periodima života. Briga za obitelj jedan je od većih izvora stresa, što je sasvim prirodno. Kad je organizam pod stresom, luči povišene razine kortizola, a ovaj hormon utječe na tijelo tako da ono, umjesto da sagorijeva, skladišti masti. 

Kako biste neutralizirali učinke stresa, prakticirajte vježbe disanja, osobito pred počinak. Također, jedite namirnice bogate C vitaminom i omega-3 masnim kiselinama za koje je dokazano da ublažavaju učinke stresa na organizam.

Vodite brigu o štitnjači

Hipotireoza je stanje u kojem štitnjača luči premalo hormona, što kao posljedicu može, ali i ne mora imati gomilanje kilograma. Hipotireoza je česta kod žena srednjih godina pa ako sumnjate da vaša štitnjača ne radi dobro, otiđite na pregled. Ostali simptomi hipotireoze su kronični umor, suha koža i kosa te lomljivi nokti.

IZVOR: rTL.HR