Naučite kako prepoznati prave clean beauty proizvode

by | 5 veljače, 2021

Godinama niste obraćali pažnju na proizvode kakve stavljate na lice i u trenu kada ste se počeli osvještavati i istraživati više o što prirodnijim proizvodima našli ste se u problemu. Koliko ste puta stajali zbunjeni ispred police sa skincareom u dućanu i niste znali kamo prije pogledati?

Lako je kupiti proizvod koji se naziva prirodnim, no što se zapravo krije iza čistog, organskog proizvoda je druga priča. Nakon što smo naučili na greškama i proveli sate u drogeriji, naučili smo da je pametniji način kupovine prije iste istražiti pojedine proizvode. Također, vrlo je bitno naučiti što clean beauty zapravo znači. Ispred čega stoji taj „clean“? (Pročitajte: Kako svoju beauty rutinu napraviti ekološki prihvatljivom?)

On nije standard u beautyju, a značenje varira od brenda do brenda, što ćete moći pročitati na stranici pojedinog brenda. Budući da ne postoji točna definicija za pojmove „prirodno, organsko ili clean“, to omogućava brendovima da variraju i stavljaju iste oznake na upitne proizvode. (Pročitajte: Nekoliko clean beauty brendova koje volimo)

Što znači “prirodno”?
Kada dolazimo do pojma „prirodno“, znamo da prirodni sastojci dolaze iz prirode, što će vam barem malo olakšati kupovinu da vidite tko doista ima prirodne sastojke.

Što znači “organski”?
Logično, on označava sastojke koji su organski uzgojeni, no kako znati je li nešto dosita organski uzgojeno? Teško, jer proizvod mora sadržavati samo određeni postotak organske tvari da bi na svojoj etiketi bio proglašen “napravljenim s organskim sastojcima”. Ova se količina razlikuje od države do države.

Što znači “cruelty free”
Vjerujemo da je ovo znak koji je najlakše za prepoznati – mali zeko na ambalaži koji vas uvjerava da nije bio testiran na životinjama. Ono što je važno za naglasiti je da postoji jasan popis proizvoda koji testiraju na životinjama ili kažu da ne testiraju, osim ako pojedina država u koju uvoze to traži, no ne isključuje ni male brendove koji nemaju oznaku zečića da možda ne testiraju na životinjama. Kako bi bili sigurni je li tako, Google je naš prijatelj. Još 2013. godine Europa je zabranila ispitivanje na životinjama za sve kozmetičke proizvode koji se razvijaju i prodaju u regiji.

Što znači “veganski”?
Čak iako je proizvod potpuno veganski i ne sadrži nikakve životinjske proizvode ili nusproizvode, ne mora značiti da nije pun sintetike ili kemikalija. Svakako prije kupovine pročitajte listu sastojaka.

Kako pročitati deklaraciju sa sastojcima?
Vjerujemo da vam se u početku popis sastojaka može činiti kao da čitate drugi jezik, no kad malo uđete u osnove, sve će vam biti lakše. Nakon što naučite koji sastojci prije svega vama ne odgovaraju, vrijeme je da pronađete i one koji su idealni za vašu kožu. Uz službeni naziv pojedinog sastojka uvijek mora stajati i engleski naziv koji će vam olakšati čitanje, tako da se nemojte zabuniti ako vidite da piše „Butyrospermum Parkii”, što je zapravo latinski naziv za shea maslac. Imajte na umu da su sastojci navedeni od najvišeg do najnižeg postotka redom.

Je li neprirodno uvijek loše?
Ne, ni neprirodno ni prirodno nije uvijek dobro ni loše. Postoje sastojci koji se mogu pronaći u prirodi i svejedno izazvati reakciju na koži. Isto tako, postoje i sastojci koji će se proizvesti u laboratoriju s identičnim svojstvima kao i iz prirode, tako da jedno ne isključuje drugo. No svakako je najbitnije da naučite što koji sastojak znači i radi koži.

Foto: Unsplash