Naranča – najbolji prijatelj vitke linije

by | 9 siječnja, 2013

Sočne naranče obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava, što ih čini savršenim u borbi protiv suvišnih kilograma, naročito u vrijeme blagdana, kada svi uživamo u visokokaloričnoj hrani.

Osim vitaminom C, naranče bogate su mineralima kalcijem, kalijem i magnezijem. Kalcij je dobar za kosti, dok je kalij djelotvoran za nervni sustav i mišićna tkiva. Osim toga, neophodan je za održavanje vode u organizmu.

Također, naranče sadrže visok postotak vode – 86 posto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Idealno voće za trudnice i pušače

Naranče su idealno voće i za pušače. Naime, poznato je da nikotin uništava vitamin C, stoga se pušačima preporučuje da konzumiraju naranče, kako bi nadoknadili izgubljene vitamine.

Ovo narančasto voće idealna je hrana i za trudnice jer obiluje folnom kiselinom, neophodnom za razvoj fetusa.

Nije samo plod naranče ljekovit. Naime, i unutarnja strana kore može se iskoristi u zdravstvene svrhe. Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim dijelom nalaze u unutarnjem, bijelom dijelu narančine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Sok od naranče

Od jedne naranče dobijamo čak 90 ml soka, koji je odličan izvor vitamina C, te nije ni čudo što je sok od naranče jedan od najpopularnijih okusa u svijetu.