Napravite bademovo mlijeko

by | 25 ožujka, 2013

Danas je bademovo mlijeko neuobičajeno u prehrani, ali u srednjem vijeku se često koristilo s obzirom na to da kravlje mlijeko nije bilo lako dostupno i brzo se kvarilo bez hladnjaka.

Okus bademovog mlijeka je blag, rjeđe je nego sojino i kravlje, ima finu aromu svježeg marcipana. Na isti način kao i bademovo, možete pripremiti i mlijeko od sirovih lješnjaka, sirovih sjemenki suncokreta ili sirovih indijskih oraščića.

Način pripreme:

Sirove bademe dobro operite i potopite u vodu da odstoje nekoliko sati, najbolje preko noći. Natapanje čak možete i preskočiti, ali mlijeko je ukusnije ako prije mljevenja bademi omekšaju u vodi. Također, natapanjem se potiče proces klijanja badema, pri čemu se stvaraju enzimi vrlo korisni za naše zdravlje.

Vodu od natapanja izlijte, a zatim dodajte tri puta više svježe vode u odnosu na količinu badema, na primjer na 500 g badema ide 1,5 l vode. Bademe i vodu umutite mikserom polako dok ne dobijete gustu, mliječnobijelu kašu.

Tijekom mućenja, možete dodati i neku prirodnu aromu ili zaslađivač poput štapića vanilije, cimeta, meda.

Tako pripremljenu kašu možete konzumirati odmah, a možete je koristiti i za pripremu voćnih frapea, ili kao dodatak kavi ili pahuljicama.

Ali, ako želite dobiti pravo mlijeko, umućenu smjesu morate procijediti. Preko guste cjediljke stavite gazu i procijedite bademovo mlijeko.

Dobro pritisnite sadržaj u cjediljci kako bi iz njega izišla sva tekućina. Mlijeko od badema u hladnjaku čuvajte dva do tri dana.

Izvor: novosti.rs