Kako pravilno namjestiti stolicu da vam kralježnica ne bi patila dok sjedite

by | 20 veljače, 2020

Čak i kad koristite skupu stolicu koja drži idealan položaj tijela tijekom dužeg razdoblja, ne znači da nećete osjetiti bol u leđima. Problemi s kralježnicom koji nastaju uslijed dugog sjedenja mogu dovesti do ozbiljnih stanja čije liječenje podrazumijeva duže izostajanje s posla. Ipak, postoje korisne navike koje sprječavaju bol u kostima i mišićima uslijed dugog sjedenja.

Prvo i osnovno pravilo jest izbjegavanje dužih intervala u sjedećem položaju. Čak i u slučaju da je menadžment kompanije osigurao udobne stolice, predugo sjedenje je siguran put prema bolesti. Stručnjaci savjetuju ustajanje svakih sat vremena i pauze u radu koje traju do pet minuta. Ako je nužno obaviti važan poslovni sastanak, najbolje ga je obaviti u hodu. Umjesto uobičajene komunikacije e-mailom i porukama, usmeni razgovor ima puno jače efekte na posao, ali i na zdravlje zaposlenika.

Osobe koje rade od kuće najčešće nemaju prikladan uredski namještaj za obavljanje posla u razdoblju od osam do 10 sati dnevno. Mnogi obavljaju radne zadatke koristeći kuhinjske stolice. Dugo sjedenje u ovakvim uvjetima je još opasnije za kralježnicu i mišiće. Rad na fotelji ili kauču često je primamljiv, ali takav položaj tijela duže razdoblje još je opasniji za kralježnicu.

Prije početka korištenja nove stolice, trebali biste razumjeti kako funkcionira. Da bi držanje bilo pravilno, nužno je da što veća površina tijela bude u kontaktu sa stolicom.

Pravilno sjedenje podrazumijeva da leđni oslonac bude pripijen uz kralježnicu. Prilikom postavljanja visine, nužno je da stopala budu čvrsto oslonjena na pod. Ako olako stavljate ruke ispod butina, onda je stolica postavljena prenisko. Kad ne možete rukama dosegnuti ispod bedara, stolica se mora spustiti, kako piše Guardian.

Ruke se odmaraju na posebnim naslonima koji se koriste prilikom ustajanja.

Ljudski mišići se prilično brzo umaraju, pa su česta ustajanja jedini način kako se prirodno opustiti i odmoriti. Kretanje je osnovni preduvjet za očuvanje zdravlja tijela.

Foto: Pexels

IZVOR: INDEX.HR