Ovo su najbolje namirnice za osnaživanje imuniteta kod djece

by | 3 rujna, 2020

Pokazalo se da određeni hranjivi sastojci koji se nalaze u raznim namirnicama pomažu zdravom imunološkom sustavu koji mogu ponuditi koristi poput pomoći u skraćenju trajanja bolesti ili smanjenju simptoma.

Kao roditelji, prva stvar koju želite je to da vam je dijete zdravo. Ništa nije stresnije za roditelja od gledanja svoga djeteta kako se bori s prehladama ili nekim drugim zdravstvenim problemima.

Od prvih dana djecu se uči pravilno oprati ruke, kihnuti u laktove i držati prste izvan usta ili nosa. Ali, djeca će biti djeca i često se nalaze u prilici kad mogu pokupiti bube i mikrobe, kamo god krenuli.

Jasno je da nijedna hrana neće spriječiti virusnu infekciju ili gripu. Ipak, pokazalo se da određeni hranjivi sastojci koji se nalaze u raznim namirnicama pomažu zdravom imunološkom sustavu koji mogu ponuditi koristi poput pomoći u skraćenju trajanja bolesti ili smanjenju simptoma, kako piše Popsugar. 

Uz odgovarajuću količinu sna, pravilnu higijenu, redovito vježbanje, upravljanje stresom (mališani također mogu vježbati jogu!) i dobro staro pojačanje u vidu  prirodne sunčeve svjetlosti, izdvojili smo nekoliko namirnica koje potiču djecu na jelo, a koji su razvojno prikladni i mogu pomoći u osnaživanju zdravog imunološkog sustava.

Jaja

Jaja su jedna od najboljih namirnica za bebe. Ne samo da osiguravaju za vaše dijete važne proteine koji mogu smanjiti rizik od razvoja alergije na hranu nego su i odlična za imunološki sustav budući da su bogata hranjivim sastojcima poput cinka.

Uključivanje jaja u jelovnik vašeg mališana može biti praktično rješenje za brz i zdrav doručak.

Zob

Zob je izvrsna namirnica za malu djecu iz više razloga: jede se žlicom što je odlična vježba za samostalno hranjenje, dobro se miješa s drugim okusima i sadrži željezo. Ali zob može imati drugu korist u prehrani djece, a to je osnaživanje imunološkog sustava.

Zob sadrži beta-glukane koji imaju ulogu u aktiviranju stanica ubojica da pomognu u kontroli virusnih infekcija. Osjećam se dobro kada doručak vaše bebe nije samo hranjiv nego i opskrbljuje malo tijelo onim što je potrebno da pomogne vašem mališanu u borbi protiv bolesti. Win-win!

Mrkva

Mekana mrkva omiljena je djeci, što je u ovom slučaju dobra stvar. Mrkva prirodno sadrži puno važnih hranjivih sastojaka, uključujući beta-karoten, karotenoid za koji se pokazalo da podržava aktivnost stanica koje su važne za pomoć u kontroli virusnih infekcija.

Teletina

Teletina je hrana koja podržava imunološku masu, ali između visokokvalitetnih proteina, cinka i drugih hranjivih sastojaka koje ova hrana sadrži, to je pravi energetski  dodatak prehrani mališana koji pomaže osnažiti imunološki sustav.

Pored imunoloških koristi, mališani imaju koristi od jela s teletinom jer su bogata željezom, a njihov unos željeza može opadati ako za to vrijeme prijeđu s majčinog mlijeka na drugu hranu.

Iako će neki komadi mesa možda biti previše teški za žvakanje, nježnije opcije poput mljevenog sira ili jela s mesom savršene su za male zube.

Pileća juha

Pileća juha nije samo tek priča naših baka o lijeku protiv prehlade. Podaci pokazuju da konzumiranje tople pileće juhe može pomoći u uklanjanju začepljenog nosa, rezultira s manje upala u tijelu i smanjuje simptome prehlade.

Ako poslužujete pileću juhu djeci, obavezno je pripremite od organskog povrća i domaće piletine. Za posluživanje, ponudite svom mališanu kuhano povrće i komadiće meke piletine u plitkom tanjuriću. Procijeđena juha može se poslužiti i u šalici. Samo pazite da juha nije previše vruća.

Jagode

Jagode je lako “prodati” kad je u pitanju hrana za malu djecu. Ove prirodno slatke bobice su napunjene vitaminom C koji je poznat po svojstvima povećanja imuniteta. Djeci u dobi od jedne do tri godine potrebno je 15 mg ovog hranjivog sastojka, što predstavlja samo dvije do tri jagode dnevno – jedna jagoda sadrži otprilike 7 mg vitamina C u svakoj.

Jagode se mogu lako izrezati kao finger food, što odgovara djeci jer su stalno u pokretu. Zamrznute jagode ili domaći sorbet od jagoda nešto je najukusnije i najzdravije što možete priuštiti svome djetetu.

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Kelly Sikkema / Unsplash