Ovo su namirnice koje posebno koriste muškarcima

by | 19 lipnja, 2020

Prehrana usredotočena na meso i krumpir nije najbolji način da muškarci ostanu zdravi i jaki iako obje namirnice mogu biti dio zdrave prehrane. Mnogi muškarci imaju tendenciju u organizam unositi pretežito proteinsku hranu i manje pažnje posvećuju drugim opcijama poput povrća i hrane bogate vlaknima. Ali da bi očuvali dobro zdravlje, muškarcima je potrebno više od proteina; trebaju im najmanje dvije i pol šalice povrća, dvije šalice voća i 30 do 38 grama vlakana dnevno.

Vodeći se tim smjernicama, portal Today je izdvojio neke od namirnica koje se osobito preporučuju muškarcima za zdrav i dug život.

1. Borovnice

Bilo da su svježe ili smrznute, borovnice sadrže snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv oštećenja DNK-a koja doprinose razvoju raka. Osim toga, borovnice su i jedna od najboljih namirnica za očuvanje pamćenja i sposobnosti razmišljanja tijekom godina. Osim toga, šalica bobica sadrži oko 4 grama prijeko potrebnih vlakana.

2. Losos

Omega-3 u lososu pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, vodećeg ubojice muškaraca u Americi, kako navodi Centar za kontrolu bolesti (CDC). Losos i druge vrste morskih plodova također su bogati proteinima. Konzumirajući morsku hranu dva puta tjedno, spriječit ćete preveliku konzumaciju drugih vrsta manje zdravih proteina, poput crvenog mesa i prerađenog mesa.

3. Špinat

Sve lisnato povrće je dobro za vas, ali špinat je blažeg okusa od mnogih drugih sličnih vrsta, što ga može učiniti privlačnijim onima koji ne vole jak ili gorak okus. Također je bogat karotenoidima, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin. Laboratorijske studije sugeriraju da ovi spojevi mogu smanjiti razvoj i napredovanje različitih vrsta tumora. Lutein i zeaksantin također igraju ulogu u zaštiti vašeg vida od plave svjetlosti – vrste svjetlosti koja se emitira s digitalnih uređaja poput vašeg mobilnog telefona i tableta. Uz to, u studiji provedenoj među starijim osobama sudionici koji su jeli jednu porciju špinata dnevno pokazali su manje kognitivnog opadanja od onih koji su izbjegavali zeleno lisnato povrće.

Dodavanje nekoliko šačica orašastih plodova u svakodnevnu prehranu moglo bi poboljšati vaš seksualni život, tvrde španjolski istraživači. Osim boljeg orgazma i jačeg seksualnog nagona, otkriveno je da konzumacija orašastih plodova poboljšavaju kvalitetu sperme, što može dovesti do bolje plodnosti.

5. Avokado

Iako ima puno masnoća i kalorija, avokado vam može pomoći da kontrolirate vlastitu tjelesnu težinu. Prema nedavnoj studiji, oni koji su redovito konzumirali avokado dobivali su znatno manje kilograma tijekom razdoblja od 11 godina u usporedbi s onima koji su izbjegavali avokado.

6. Običan grčki jogurt

Studija koja je pratila više od 180.000 ljudi tijekom 20 do 30 godina otkrila je da oni koji su redovito jeli jogurt imaju 16 % niži rizik od visokog krvnog tlaka u usporedbi s onima koji su jeli jogurt manje od jednom mjesečno.

IZVOR: INDEX.HR