Namirnice koje podižu razinu energije u tijelu

by | 22 veljače, 2016

Sigurno ste već čuli izreku: “Ono smo što jedemo.” Hrana koju unosimo u organizam je izvor energije koji naše tijelo koristi, a različite kategorije hrane igraju ključne uloge u našem opstanku. Sve namirnice imaju kalorije koje tijelo pretvara u energiju i tako ju čuva u organizmu te koristi kada je potrebno.

Ugljikohidrati su naš glavni izvor makronutrijenata iz kojih tijelo crpi energiju, ali također i iz masnoća i proteina. Onih dana kada se osjećate malo tromo, usporeno i bez energije ili se jednostavno niste dovoljno naspavali – pametno bi bilo posegnuti za namirnicama kojima momentalno podižete razinu energije u tijelu. Vjerujte nam, dan će vam odmah biti ljepši i lakši!

Jaja su najčišći oblik proteina pa će vam itekako pomoći u izgradnji mišića, što znači da ćete bolje vježbati i ubrzati metabolizam. Bogata su vitaminom B i D i ne vidimo razlog zašto ne bi bila dio vaše prehrane. Vitamin B pretvara hranu u energiju i zato se obično kaže da su jaja najbolji odabir za doručak!

Soja je još jedna namirnica bogata vitaminom B, koji je ključan u razbijanju ugljikohidrata u glukozu koja služi kao gorivo organizmu. Također, pomažu u prijenosu kisika kroz tijelo, što je još jedan način kako se boriti protiv kroničnog umora. Kada nam nedostaje kisika, osjećamo se umorno!

Cjelovite žitarice imaju visok udio vlakna i polako otpuštaju glukozu u krvožilni sustav te se zbog toga osjećamo energičnije. Odaberite složene ugljikohidrate koji neće poremetiti razinu šećera u krvi i pojačati proizvodnju inzulina.

Orašasti plodovi omogućuju tijelu dobar balans između zdravih masnoća, proteina i vlakna. Mogu suzbiti glad zbog visokog postotka proteina koji sadrže, te smanjiti osjećaj umora nakon treninga ili (pre)dugog dana na poslu.

Quinoja je žitarica koja sadrži najviše proteina u svojoj kategoriji hrane. Ovaj bogati izvor nutrijenata pomaže tijelu izgraditi energetsku ravnotežu i to najviše zahvaljujući mineralima i ugljikohidratima. Također ima pozitivne učinke na srčanožilni sustav i probavni trakt!

Sjemenke bundeve nude slične nutrijente kao i quinoja – i vjerujte nam, jako mala količina vam je potrebna kako biste osjetili nalet energije. Jako puno sportaša miksa te sjemenke u svojim shakeovima kako bi ubrzali proces oporavka i zadržali svu moguću energiju u tijelu.

Goji bobice najmanje su poznata namirnica na ovoj listi. Već tisuću godina redovito se konzumiraju u Kini zbog mnogobrojnih beneficija. Podižu razinu energije u tijelu zbog činjenice da pojačavaju protok krvi, stimuliraju aktivnosti mozga, tjelesnih stanica i mišićnog tkiva.

Čokoladno mlijeko većina ljudi smatra junk-foodom – ali u ovom kontekstu, mogli bi biti u krivu. Oko 80 % čokoladnog mlijeka napravljeno je od vode i sadrži kalij, natrij i elektrolite. Elektroliti su minerali koji reguliraju razinu vode u tijelu i pravilno funkcioniranje mišića. Elektrolite gubimo znojenjem, a čokoladno mlijeko moglo bi biti dobar način kako ih povratiti i povećati energiju u tijelu.

Guarana je ekstrakt iz sjemenki brazilskog grma koji se ponaša kao stimulant i nalazi se u jako puno energetskih pića i suplemenata. Najčišći oblik su bobice guarane, koje sadrže gotovo dvostruko više kofeina od kave.

Banane sadrže svega 100 kalorija, ali imaju brojne nutritivne vrijednosti. Opskrbljuju nas visokim udjelom vlakana, magnezija i kalija. Magnezij i kalij odgovorni su za pravilno funkcioniranje mozga te nam pomažu da ostanemo fokusirani. Banane također pospješuju probavu.

Izvor: LifeContent
Foto: Guliver/Getty images