NAMIRNICE KOJE NI POD RAZNO ne biste trebali podgrijavati!

by | 28 listopada, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Pojavom novog, ubrzanijeg stila života naše su se prehrambene navike promijenile. Sve je veća potražnja za gotovom, brzom ili smrznutom hranom, ali i pripremanjem hrane unaprijed te podgrijavanjem onoga što nam je ostalo od ručka ili proteklog dana. Neke namirnice nije dobro podgrijavati, jer mogu biti štetne za zdravlje, a neke od njih su sljedeće:

 

JAJA
Jaja, pripremljena na bilo kakav način, namirnica je koju nikako ne biste smjeli podgrijavati ili jesti dan nakon kuhanja. Mogu se jesti hladna, nakon što odstoje nekoliko sati, ali ne preporučuje se grijati iznova.

 

ŠPINAT
Slično kao i jaja, ni špinat ne biste trebali podgrijavati, ni jesti dan nakon što ste ga pripremili, jer sadrži nitrate koji podgrijavanjem postaju štetni.

 

CELER
Celer je namirnica koju rijetko kad konzumiramo samostalno, nego služi kao dodatak u pripremi jela, najčešće juhe. Ako u juhu stavljate celer, trebali biste ga izvaditi nakon kuhanja, jer on također sadrži nitrate koji podgrijavanjem mogu naštetiti ljudskom organizmu.

 

GLJIVE
Gljive također spadaju pod skupinu namirnica koje ne biste smjeli grijati, jer mogu izazvati probavne smetnje i grčeve. Također, u ovu skupinu spadaju i juhe od gljiva.

 

KRUMPIR
Nakon što odstoji, krumpir nije dobro jesti, ali ni podgrijavati, jer promijeni boju, odnosno pocrni te zato nije preporučeno konzumirati ga.

 

RIŽA
Podgrijavanjem riže potiče se stvaranje novih bakterija, koje su prethodno kuhanjem uništene, stoga nije dobro konzumirati rižu nakon što odstoji, jer može izazvati dijareju.

 

PILETINA
Ako naknadno podgrijavate piletinu, trebali biste paziti na način na koji to radite zbog proteina koje meso sadrži. Zato bi se trebalo “dimiti” od vrućine kako bi se ti proteini djelomično zadržali.

Emma Matković