Najveći gubitak vremena i snage je brojanje kalorija

by | 20 kolovoza, 2020

Brojanje kalorija još uvijek je jedna od najpopularnijih metoda pokušaja kontroliranja težine.

Međutim, preciznost i prednosti ove metode su više nego upitni. Osim što je nemoguće odrediti točan broj kalorija u nekoj namirnici, postoje i drugi faktori koji utječu na njihovu apsorpciju.

Nemoguće je odrediti točan broj kalorija u nekoj namirnici, zbog čega je obično dopušteno oko 20 % odstupanja od “točnog” broja kalorija pri etiketiranju. Što znači, ako na pakiranju piše da namirnica sadrži 400 kalorija, vi možda konzumirate 320 kalorija ili 480 kalorija.

Kad ste izmjerili svoje porcije slušajući etikete koje nisu točne, vaše muke s kalkuliranjem nisu gotove. Naime, kalorije koje konzumirate zatim prolaze kroz vaš probavni sustav. Neke od ovih kalorija prođu kroz vaš probavni sustav bez apsorpcije.

Na primjer, recimo da ste pojeli nekoliko oraha. Pažljivo ste pročitali etiketu na kojoj piše da je porcija 30 g i da sadrži 220 kalorija. Međutim, istraživanja pokazuju da tijelo apsorbira samo oko 79 % kalorija iz oraha – što znači da ste zapravo pojeli samo oko 175 kalorija, a gubili ste vrijeme i energiju na bespotrebne kalkulacije i mjerenja.

Još razloga zašto je brojenje kalorija gubitak vremena otkrijte na Krenizdravo.hr

IZVOR: NOVILIST.HR