Najvažnije fitness smjernice kojih se valja držati ljeti

Savjeti za vrijeme vježbanja i nakon vježbanja tijekom ljeta

by | 25 srpnja, 2021
fitness savjeti, ljeto

Koliko je važno pravilno vježbanje, toliko su važni i savjeti kojih se valja držati nakon vježbanja. O savjetima za vježbanje tijekom paklenih vrućina već smo pisali, a dobili smo savjete i od poznatih domaćih trenerica, no iznimno je važno kako se postaviti nakon vježbanja. To je posebno drukčije ljeti, kad vrućina i visoke temperature mogu stvoriti dodatan stres za tijelo, a najveći izazov je izbjeći pregrijavanje, kako govori za stylist.co.uk Randall Cooper, sportski fizioterapeut.

Ključna stvar vježbanja na vrućinama je početi postupno i omogućiti tijelu vrijeme da se polako prilagodi vrućini. Ako idete na 30-minutno trčanje, prvih deset minuta iskoristite za prilagođavanje i zagrijavanje. Nakon treninga, posvetite se osnovnim stvarima koje i inače radite poput dobre prehrane i spavanja, a iznimno je važno istezanje prije i nakon treninga jer ono omogućava i sprječava moguće ozljede i vas priprema da bolje odradite cijeli dio.

Vježbanje po vrućinama puno je stresnije za vaše tijelo pa u skladu s time morate osigurati i svoju rutinu spavanja kako bi tijelu omogućili oporavak. Ako je to moguće, spavajte u hladnoj sobi (17-20 °C), ali nikako nemojte koristiti klima uređaj ili ventilator jer suhi zrak može dodatno pogoršati dehidraciju preko noći. Ako živite u blizini mora, birajte sportove poput plivanja tijekom ljeta. Rashlađujte se hladnim tušem, kao i mokrim ručnikom na leđima, vratu, zglobovima.

Pročitajte: Najbolji savjeti za vježbanje tijekom paklenih vrućina 

Nakon vježbanja, kao i tijekom svakog godišnjeg doba, a posebno tijekom ljeta najbitnije je oprati znoj s kože što je prije moguće. Znojenje je zdravo, ali natrij (sol) može uzrokovati dehidraciju kože, iritaciju i upalu pa obavezno prakticirajte tuširanje nakon treninga.

Za vrijeme vježbanja, posebice ako se radi o treningu vani, kao što je trčanje, ostanite u sjeni što je više moguće i pokušajte se držati ravnih ruta. Također, staze s puno drveća napravit će vam hlad te presjeći sunčevu svjetlost i držati vas zaštićenima, dok primjerice ceste i zgrade upijaju toplinu sunca i još više podižu temperaturu.

Odlične smjernice pronašli smo i na Instagram profilu girlyfitnesshr gdje nam poznate fitness influencerice Ana i Marija donose super savjete o prehrani i vježbanju. Pročitajte što one kažu, kako pametno trenirati tijekom ljeta:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by girlyfitnesshr (@girlyfitnesshr)

FOTO: lzf iStock/Getty Images Plus via Getty Images