Najbolji savjeti za vježbanje tijekom paklenih vrućina

Kako vježbati tijekom vrućih ljetnih dana? Evo što kažu stručnjaci

by | 25 lipnja, 2021
vježbanje po vrućinama, vježbanje po ljeti

Val vrućine pogodio je Hrvatsku pa zato ovih dana svi traže rashlađenje u bazenima, moru i hladovini koliko je to moguće. Kako vježbati usred takvih vrućina i ljetnih dana? Dakako, bilo bi najbolje da je za vježbanje uvijek idealna temperatura. Previsoke temperature nisu dobre, kao ni previše vlage. Za vanjske vježbače nije dobra ni kiša, dok opet redovitim vježbačima vrijeme zaista nije ni bitno.

Međutim, upravo usred visokih temperatura teško je nastaviti neku normalnu rutinu vježbanja. Osim što se lakše umarate radi nedostatka zraka i pritiska, sve je ljepljivo i vruće, a želja za vodom sve veća. Dakle, ljudsko tijelo tijekom vježbanja koristi samo oko 25 % energije za kretanje, a ostalih 75 % za proizvodnju topline. To znači da je trčanje na jakom suncu doista teže nego u hladovini ili za vrijeme drugačijeg vremena (hladnog, prozračnog) zbog “termoregulacijskog sustava”. Kad vježbate, krv cirkulira kožom kako bi se tijelo ohladilo, a za vrijeme visoke vlažnosti zraka znoj može potaknuti porast tjelesne temperature, kako ističe Susie Wright, voditeljica u bolnici Princess Grace.

Vježbanje po vrućinama stvara dodatni stres tijelu, pa se zato tijelo prilikom početka vježbanja po vrućini zapravo prilagođava – to jest, prilagođava se vaš termoregulacijski sustav.

Važno je voditi se vanjskim utjecajima te smanjiti tempo vježbanja bilo čega što radite. U ovakvim okolnostima vrijedi izreka “manje je više”. Ako osjetite bilo kakve simptome koji bi mogli biti povezani s vrućinom, prestanite vježbati i potražite spas u hladovini ili klimatiziranom prostoru, a ako simptomi potraju potražite savjet liječnika.

Savjeti za vježbanje po vrućinama

Jednostavan savjet je smanjiti izloženost suncu i vrućinama. Nikako nemojte vježbati u vrijeme kada je sunce najjače, birajte rano jutro ili večer. Tijekom ljetnih vrućina nije nužno odreći se treninga i vježbanja, važno je samo da napravite određene izmjene u načinima treniranja.

Iznimno je važno paziti kada vježbate po ovakvom vremenu jer tijelo može pretrpjeti bolesti povezane s vrućinom poput povraćanja, mučnine, slabosti, nesanice, glavobolje, znojenje, hladnoća, grčevi u mišićima. Plus najvažnije – hidratacija koja je ključna stavka općenito. Po vrućinama je najbitnije da nadoknadite tjelesnu tekućinu što je brže moguće. (Pročitajte: Ljetna fitness rutina bit će puno lakša uz ove savjete)

Da biste ubrzali “oporavak tijela” nakon vježbanja, iznimno je važna hidratacija – pijte dovoljno vode, posebice nakon vježbanja i pratite boju vašu mokraće (bitno je da bude bistra, ne žuta). Također, san je od iznimno velike važnosti jer vježbanje po vrućinama iziskuje i snagu. Spavajte u hladnoj sobi ako je moguće, ali nemojte koristiti klima uređaj ili ventilator jer suhi zrak može pogoršati dehidraciju preko noći.

Nakon vježbanja, obavezno se otuširajte kako biste oprali znoj s kože što je prije moguće jer upravo i znoj može izazvati dehidraciju kože. Uz sve ove savjete, nemojte zaboraviti na laganu prehranu, hladne smoothiese i proteinske napitke.

FOTO: Love portrait and love the world iStock/Getty Images Plus via Getty Images