Ovo su i službeno najljepši nacionalni parkovi u Europi

Na prvom mjestu su upravo naša Plitvička jezera

by | 29 svibnja, 2024
najljepši nacionalni parkovi europa

Europa je mjesto za mnoge prekrasne nacionalne parkove koji pružaju savršeni bijeg od užurbanih odmarališta i gradova, a donosimo vam popis 10 najljepših u Europi!

Popularna stranica europeanbestdestinations.com, poznata po svojim preporukama za najbolje turističke destinacije, nedavno je objavila popis 10 najzanimljivijih nacionalnih parkova u Europi.

Oni ističu da rezervirate svoj hotel, pansion, B&B, kamp, apartman po zajamčeno najpovoljnijim cijenama i otkrijete najbolja mjesta za ljubitelje prirode jer u Europi ima jako puno toga za otkriti.

10 najljepših nacionalnih parkova u Europi

Na vrhu ove liste nalazi se Nacionalni park Plitvička jezera upravo kod nas u Hrvatskoj, poznat po svojim spektakularnim slapovima i kristalno čistim jezerima, a iznimna je čast što je upravo naša lokacija prepoznata i stavljena na prvo mjesto.

Plitvice su pravi dragulj prirode koji očarava posjetitelje svojom ljepotom i bogatstvom, a tko god ga posjeti jednom sigurno će se uskoro opet vratiti!

“Nacionalni park Plitvička jezera pripada dinarskom krškom području i zbog svoje specifične geologije, geomorfologije i hidrologije zaista je jedan od najimpresivnijih krških krajolika na svijetu”, napisali su autori članka na svom webu.

Na drugom mjestu je Nacionalni park Saxon u Švicarskoj, koji nudi prekrasne vidike, duboke kanjone i jedinstvene stijene, a nadalje tu su i Dolomiti Bellunesi u Italiji, poznati po svojim dramatičnim planinskim pejzažima i bogatoj flori i fauni. Ovaj park je pravi raj za planinare i ljubitelje prirode.

Divlja Taiga u Finskoj zauzima četvrto mjesto, a francuski Nacionalni park Ecrins, koji se nalazi na petom mjestu, krasi se titulom “Europskog planinskog parka” koju mu je dodijelilo Vijeće Europe. U njemu možete vidjeti planinske pejzaže i obilje mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, poput planinarenja i penjanja.

Durmitor u Crnoj Gori zauzima šesto mjesto, dok je na sedmom mjestu Nacionalni park Triglav u Sloveniji, koji je pravi simbol prirodne ljepote s planinskim pejzažima, alpskim livadama i kristalno čistim rijekama.

Osmo mjesto pripada Nacionalnom parku Soomaa u Estoniji, poznatom po svojim prostranim močvarama i krajolicima koje posjetitelji mogu istraživati pješačenjem, bicikliranjem ili kajakom.

Deveto mjesto zauzima Nacionalni park Ordesa u Španjolskoj i savršeno je mjesto za ljubitelje prirode i planinare.

Na kraju ove prestižne liste nalazi se Nacionalni park Goreme u Turskoj.

Pročitajte: 8 hrvatskih otoka savršenih za izlet izvan sezone 

Foto: Instagram, Antonio Lopez Velasco iStock / Getty Images Plus via Getty Images