Najkremastiji ajvar koji ćete pripremiti ove sezone

Donosimo vam recept za najkremastiji ajvar koji ste do sada probali

by | 13 rujna, 2021
ajvar

Naravno, svi više volimo produkt, a ne proces izrade zimnice, pogotovo kad je ajvar u pitanju.

Od Indije do zapada Europe postoje pripravci od paprike sličnih ajvaru, a samo ime mu dolazi od turske riječi “havyar”, što znači “kavijar”. No nema zapisa da je ovaj specijalitet izvorno iz Turske, premda se smatra kako je sama paprika na ove prostore stigla upravo turskim osvajanjima gdje je kultivirana nakon što ju je Kolumbo donio iz Amerike 1493. godine. Za podrijetlo ajvara otimaju se u Srbiji i Makedoniji, ni Slavonci ga se ne žele se odreći, a Slovenci su ga čak pokušali zaštititi kao svoj izvorni proizvod i navukli bijes poklonika ajvara u regiji.

Bilo tko, tko je barem jednom u životu pripremao ajvar, zna koliko sati i dana muke stoji iza nekoliko teglica ove delicije. Od nabavke, preko čišćenja, pečenja, pa do pripreme i miješanja koje traje satima, no završni rezultat je uvijek za prste polizati. Iako sumnjamo da postoji još uvijek nešto što nije ispričano o ajvaru, tajni sastojci su svakako trud i strpljenje, a mi vam u nastavku donosimo recept za najkremastiji ajvar koji ste probali.

Najkremastiji ajvar sezone

Sastojci:

30 kg paprike
10 kg patlidžana
1-2 feferona
manja glavica češnjaka
sol
oko 2 litre dobra maslinova ulja

Priprema:

1. Papriku i patlidžane dobro operite i stavite na roštilj (najbolji je onaj na prirodno drvo ili ugljen) uz povremeno okretanje. Kad se naočigled kožica počne odvajati, paprika je pečena. Nije dovoljno da samo potamni.

2. Stavite paprike u čiste plastične vrećice te istisnite zrak. Dobro ih zavežite. Kad se ohlade, ogulite ih i prebacite u cjedilo neka se cijede preko noći (najmanje 12 sati). I patlidžan se guli i cijedi, a tako se upola smanjuje kuhanje ajvara.

3. Količina češnjaka i feferona ovisi o ukusu. Važno je koristiti domaći češnjak. Ako ne volite ljuti ajvar, očistite feferone od sjemenki.

4. Sameljite ocijeđenu papriku te patlidžan uz dodatak češnjaka i feferona.

5. Smjesu prebacite u suhi lonac debela dna i kuhajte na umjerenoj temperaturi dok tekućina potpuno ne ispari, a zatim dodajte sol koja će dodatno izvući tekućinu. Sol se dodaje postupno, a prije svakog kušanja smjesu je potrebno malo ohladiti na tanjuriću.

6. Na samom kraju malo-pomalo dodaje se ulje. Najbolje hladno prešano i polako ga miješati. Ulje ulijevajte polako kako bi se smjesa dobro povezala, kao da radite majonezu. Zahvaljujući tome, ajvar postaje kremast poput paštete.

7. Smjesu prebacite u vruće i oprane staklenke koje sterilizirate na 100 °C. Dodavanjem smjese kuhačom istiskujte zrak u staklenci kako bi se spriječilo kvarenje.

8. Rubove staklenke dobro očistite gazom natopljenom u alkoholni ocat. Zatvorite steriliziranim originalnim poklopcima pa prebacite na pasterizaciju u pećnicu na 100 °C sat do sat i pol.

9. Isključite pećnicu i ostavite da se staklenke u njoj ohlade. Spremite ih u smočnicu, odnosno na mračno i hladno mjesto.

Foto: triocean via Getty Images