Četiri načina kako pobijediti “Blue Monday”, najdepresivniji dan u godini

by | 16 siječnja, 2023
blue monday, najdepresivniji dan u godini

Treći ponedjeljak u siječnju proglašen je najdepresivnijim danom u godini, a naziva se još i Blue Monday. Na današnji dan počinju se, kako opisuju stručnjaci, osjećati posljedice duge zime, bankovni računi su prazni zbog svih troškova oko blagdana.

Prvi “najdepresivniji dan u godini” bio je 24. siječnja 2005., a pokretač je psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu koji je matematički izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji. No, nakon toga, krenule su optužbe da su rezultati objavljeni u medijima zapravo plaćeni PR i da je cijela priča oko Blue Mondaya zapravo samo marketinški trik.

Ishod je uključivao stvari kao što su vremenske prilike, dugovi, vrijeme prošlo od Božića, vrijeme od neispunjavanja novogodišnjih odluka, niska razina motivacije i osjećaj potrebe za djelovanjem.

Međutim, siječanj za mnoge često može biti težak mjesec zbog završetka blagdanskog razdoblja, potrebe za predviđanjem kakav će biti posao i život, a često hladno, sivo vrijeme ima tendenciju da se odrazi na raspoloženje.

Da biste se borili protiv “jadnog” raspoloženja, možete se pripremiti za svoj dan kroz pozitivu, snagu i znanje kako ostati smiren.

Pročitajte: 9 “feel-good” filmova zbog kojih će svijet na trenutak izgledati ljepše i mirnije

Četiri načina kako pobijediti “Blue Monday”, najdepresivniji dan u godini

Spavanje i jutarnja rutina

Kad se probudite, odvojite minutu za to da duboko udahnete jer kisik je najvažnije gorivo potrebno vašem tijelu za ispravno funkcioniranje. Osim toga, pomaže u reguliranju otpuštanja hormona stresa i opuštanju napetosti mišića. Pokušajte prakticirati duboki udisaj barem pet-šest puta jer će to odmah ujutro omogućiti vašem tijelu da se opusti i krene u novi dan.

Također, dovoljno sna izrazito je važno jer je to posljedična veza toga da se probudite svježi.

Provodite vrijeme s prijateljima i obitelji

Ako vidite da vas hvata loše raspoloženje i depresija, jednostavno se okružite ljudima koje volite jer to je odličan način da poboljšate svoje raspoloženje. Bilo da želite razgovarati o svojim problemima ili jednostavno učiniti nešto kako biste odvratili misli od stvari koje vas muče, važno je imati dobru mrežu podrške, a to znači dobar krug prijatelja i obitelj. Razgovor o problemima može pomoći da se oslobodite stresa i osjećate manje usamljeno,

Slušajte svoje tijelo

Provedite malo vremena svaki dan radeći nešto lijepo za sebe. Bez obzira na to što vas čini sretnima – čitanje knjige, vježbanje, odlazak na kavu… Potrudite se učiniti nešto što vam donosi sreću, pozitivnost ili utjehu jer ako vi sami to nećete učiniti za sebe – nitko drugi neće! Usredotočite se na pozitivne misli koliko možete jer one donose novi pogled na svijet oko vas i ukazuju vam na to da nije uvijek sve tako crno!

Izađite na svjež zrak i svjetlo obavezno baš svaki dan

Izlaganje prirodnom svjetlu usred dana ključno je za povećanje razine serotonina.

“Studije podržavaju korištenje jakog svjetla za povećanje razine serotonina. Potičem sve klijente da izađu van, čak i za najhladnijih zimskih dana kako bi bili izloženi prirodnom svjetlu”, ističe Jen Walpole, terapeutkinja za glamormagazine.co.uk.

Svjetlo je povezano s ublažavanjem problematičnih fizioloških simptoma poput glavobolja, napetosti, poteškoća sa spavanjem, a nedostatak svjetla također je povezan s lošim raspoloženjem. Zato, koliko god vam bilo teško i ne da vam se, izađite na zrak i dnevno svjetlo barem nakratko.

Pročitajte: Detoksikacija organizma: Treba li vam uopće, što podrazumijeva i kako je pravilno provoditi?

Foto: ilona titova iStock/Getty Images Plus via Getty Images