Najčešći razlozi suhe vagine za vrijeme seksa i kako je navlažiti

by | 26 kolovoza, 2020

Baš kao što muškarci ponekad ne mogu postići erekciju, žene mogu biti suhe ili nedovoljno vlažne za vrijeme seksa. Razloga za to je stvarno puno, a niti jedan od tih razloga ne treba vam biti razlog za sram.

Isto tako, nemojte osjećati nelagodu i neugodnosti ako se morate poslužiti lubrikantom. To je potpuno normalna stvar, samo pazite da lubrikanti koje koristite budu na bazi vode, jer uljni lubrikanti mogu naštetiti kondomu, a silikonski u sebi sadrže sintetičke tvari.

Prirodno stanje suhoće

Razlog za suhoću ne moraju biti vezani za zdravstveno stanje ili ugođaj, mnogi ljudi ne znaju da su neke žene po prirodi manje vlažne od drugih. Ako ste potpuno zdrave i ako osjetite uzbuđenost, razlog vrlo vjerojatno leži u vašoj prirodi. U tom slučaju ne brinite se i poslužite se lubrikantom na bazi vode.

Predigra i želja za seksom

S druge strane, seksualna nezainteresiranost ili nedovoljno duga predigra, također su uzročnici vaginalne suhoće. Budite otvoreni prema partneru, izrecite mu svoje želje i zajedno začinite vaš seksualni život.

Fizičko i mentalno zdravlje

Zdravstvena i mentalna stanja mogu, također, biti uzročnici suhoće. Stres i depresija odrazit će se na vaš seksualni život, a antidepresivi i ostali lijekovi za psihičke bolesti mogu dovesti do pomanjkanja seksualne želje i smanjenog libida. Na suhoću vaginalnog kanala mogu utjecati i antihistaminici (lijekovi protiv alergija) te kontracepcijske pilule. Od ostalih stvari tu su i periodi dojenja, menopauze te gljivične infekcije.

Ako ste zdravi te ne spadate u skupinu žena čije se tijelo i hormoni mijenjaju, stručnjaci preporučuju smanjenje stresa, otvoreno pričanje o seksu i seksualnim željama s partnerom te, naravno, lubrikant.

Foto: Nycolle Suabya/Pexels