Ova navika predstavlja najbolji put do mirnog života s okolinom i samim sobom

by | 6 lipnja, 2020

Opraštanje ljudima pomaže nam riješiti se tereta prošlosti i krenuti dalje, kako smatra psiholog dr. Richard Patterson, koji je glavninu svog rada posvetio baš opraštanju. Katkad je teško osloboditi se ogorčenosti jer ona pruža svojevrsni osjećaj zaštite pred ljudima koji su vas povrijedili. Međutim, oprostiti ne znači obnoviti odnose – moguće je oprostiti, a istodobno odbiti nečije društvo.

Zamjerate li nekome i dalje, on nad vama ima neku moć, kako tvrdi Patterson. Primjerice, ako još uvijek zadrhtite čim se sjetite školskog nasilnika, on je i dalje glavni. Čim mu oprostite, vraćate moć koju vam je oteo. Često je najteže oprostiti samome sebi. Za to je potrebno mentalno se suočiti s pogreškama i odlučiti ne ponavljati ih.

Od ljudi koje ste pritom povrijedili, dobro je zatražiti oproštaj. Najbolje je to učiniti u lice, no ako nemate snage suočiti se s onim kome ste nešto skrivili, pomaže napisati i pismo isprike.

Pismo isprike

Pismo isprike trebalo bi biti iskreno, a ne motivirano željom da se moralno uzdignete. Budite svjesni i da pismo ne može poništiti učinjenu štetu. No ono je prvi korak prema popravljanju narušenih odnosa. U pismu objasnite svoje motive, no nemojte se izgovarati za svoje ponašanje. Priznajte odgovornost. Ponudite popraviti situaciju koliko je moguće ili pronaći način da se iskupite onome koga ste povrijedili.

Oprostite drugima

Zatvorite oči i zamislite onoga kome želite oprostiti. Objasnite mu kako ste se osjećali tada i kako se osjećate sada. Zamislite kako vas sluša i reagira na to. Zatim ga u mislima zagrlite i oprostite mu.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash