Otkrijte kako vam majčina dušica može pomoći protiv menstrualnih bolova

by | 20 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ako imate naviku piti lijekove svaki put kad osjetite bol prije i tijekom menstruacije, pokušajte prirodnijim pristupom. Stručnjaci savjetuju da umjesto lijekova u tom periodu pijemo nekoliko kapi ulja majčine dušice i da to ulje ima bolji učinak čak i od lijekova protiv bolova.

U istraživanju je sudjelovalo 84 žena u dobi između 18 i 24 godine podjeljene u tri grupe. Prva je dobila 200 mg ibuprofena i 25 kapi placebo esencijalnog ulja. Druga grupa dobila je 25 kapi ulja majčine dušice i placebo kapsule, a treća grupa dobila je i placebo kapsule i ulje. One su na početku ciklusa koristile određene doze dobivenih lijekova na šest sati. Nakon 48 sati, žene su opet došle na ispitivanje, da bi se utvrdilo je li se nekima smanjio intenzitet bolova.

Na kraju eksperimenta, i oni koji su pili ibuprofen i oni koji su pili majčinu dušicu osjetili su olakšanje, ali iznenađujuće je da je bol najviše popustila kod onih koje su pile ulje majčine dušice. Ne zna se točan razlog, ali stručnjaci smatraju da majčina dušica ima antispazmodički učinak i da zato umanjuje bol i grčeve, a ne izaziva komplikacije koje može izazvati ibuprofen.

Ako ne možete nabaviti ulje ili vam je skupo, najjednstavnije je popiti čaj od ove biljke jer je učinak isti. Ulijte osam do 10 grama majčine dušice, pričekajte da voda zakuha i neka odstoji 10 minuta prije nego što popijete.