NAJBOLJI NAČINI za održavanje higijene kupaonice i sobe

by | 26 rujna, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Higijena doma vrlo je važna za zdravlje ukućana. U čistoj kući manje je alergena i mikroorganizama koji nam narušavaju imunitet. Nakon što smo pisali o tome koliko često treba mijenjati plahte, osobito ljeti, dotaknut ćemo se jastukaručnika kupaonskih prostirki.

Jastuci  – treba ih prati svakih šest mjeseci. Stručnjaci kažu da na njima može rasti 16 vrsta gljivica. Usprkos tome što koristite jastučnice (koje treba mijenjati jednom tjedno), jastuke treba prati svakih pola godine, a svaki dan ili svaki drugi provjetriti ih na prozoru. Ovime ćete ublažiti respiratorne probleme, ako ste im skloni.

Prostirke za pod u kupaonici – trebalo bi ih mijenjati barem jednom tjedno. Umjesto čupavih prostirki za pod, koje su nekoć bile popularne, a i danas ih se može susresti u kupaonicama, puno su praktičnije za održavanje prostirke od frotira koje su zapravo malo deblji ručnici prilagođeni svojoj svrsi.

Ručnici – ovdje govorimo o ručnicima kojima se brišemo nakon kupanja ili tuširaja. Stručnjaci preporučuju da ih mijenjamo dvaput na tjedan, odnosno nakon četiri korištenja. Ručnik bi nakon korištenja trebalo osušiti na sušilu i tek ga onda vratiti na mjesto ili u košaru za prljavu robu.

Ručnici za ruke – trebalo bi ih mijenjati svaki treći dan, osobito ako u kućanstvu živi više ljudi. Također, trebalo bi ih držati podalje od zahodske školjke. Praktično je da su vam ručnici slične boje, najbolje bijeli kako biste ih mogli oprati na visokoj temperaturi i uvijek ih skupiti dovoljno za bubanj perilice. Onaj jedan crveni rjeđe će doći na red za pranje, nego njegov bijeli “rođak”.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR