Imamo nekoliko super načina kako očuvati mladost i očistiti organizam

by | 26 prosinca, 2019

Naša crijeva vrlo su dugačka. Tanko crijevo prosječne je duljine oko 7 metara, a debelo crijevo oko 1,5 metar. Jako su važna za naše zdravlje i važno je brinuti se o njima.

Dodajte C vitamin u prehranu

Vitamin C nalazi se u različitom voću i povrću te vam može pomoći kod čišćenja crijeva, pokazuje istraživanje iz 2015. Konzumirajte kelj, brokulu, jagode i limun za crijeva, ali i zdravlje općenito.

Konzumirajte probiotike

Istraživanja pokazuju da probiotici mogu pomoći kod spriječavanja raka debelog crijeva. Ove “dobre bakterije” zaustavljaju upalu i poboljšavaju konzistentnost crijeva. Visoka razina probiotika nalazi se u fermentiranim namirnicama poput grčkog jogurta, jabučnog octa, kiselog kupusa, kombuche i nekih vrsta sira. 

Namirnice koje pomažu u probavi

Namirnice kao što su krumpir, riža, mahunarke, zelene banane i žitarice pomažu kod zdravlja crijeva i obnavljanja mikroflore. Također, istraživanje iz 2013. pokazuje da smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Veći unos tekućine

Mali unos tekućine čest je uzrok opstipacije. Dakle, dnevno od 1,5 do 2 litre vode može spriječiti ovaj problem. Drugi način da se zadovolji vaša potreba za unosom tekućine je uključivanje voća i povrća s visokim udjelom vode u prehranu, poput celera, jagoda, dinje, rajčice i tikvica.

Namirnice s visokim udjelom vlakana

Istraživanja su povezala namirnice s visokim udjelom vlakana sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva. Osim toga, obroci s visokim udjelom  vlakana hrane “dobre” bakterije u crijevima koje pomažu kod smanjenja upale crijeva i poboljšanju probavnih smetnji poput sindroma iritabilnog crijeva, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Neke od tih namirnica su maline, zeleni grašak, brokula, leća, grah i cjelovite žitarice.

Biljni čajevi

Kažu da su biljni čajevi korisni za čišćenje debelog crijeva. Prema istraživanju koje su proveli australijski istraživači, postoji veza između konzumiranja biljnog čaja i nižeg rizika od raka debelog crijeva. Laksativno bilje kao što su psyllium, Aloe vera i bijeli sljez mogu pomoći kod opstipacije, ali svakako se obratite svom liječniku prije uporabe ovih biljaka jer ponekad mogu biti štetne.

Foto: Massimo Rinaldi / Unsplash

IZVOR: ZIVOTISTIL.RTL.HR