Kako se brzo riješiti herpesa?

by | 12 studenoga, 2020

Ako vas muči herpes na usnama, vjerojatno znate kako je riječ o neugodnoj pojavi koja ne utječe loše samo na vaš izgled već je boli i izaziva nelagodu.

Mjehurići, svrbež, peckanje i pucanje ranica dovoljno je da vam pokvare tjedan i to prije nego što smo se dotaknuli kako izgleda, a da ne spominjemo činjenicu da su vrlo zarazni. Ali nema potrebe da se skrivate iza marame jer postoje načini da ih spriječite.

Što uzrokuje ranice herpesa?

Herpes na usnama mali su mjehurići ispunjeni tekućinom koji se mogu pojaviti bilo gdje na licu. Vjerojatno su najčešći na usnama i obično su prekriveni koricom, kako piše britanski Elle.

Čirevi izbijaju kad se ponovno probudi uspavani virus herpesa. Može pridonijeti neuglednim ranicama koje izgledaju pout žuljeva. Oštri uvjeti okoliša poput ekstremnih temperatura ili vjetra mogu dehidrirati i oštetiti usne.

Dokazano je i da UV svjetlost dovodi do reaktivacije virusa iz stanja mirovanja. Kao i kod većine stvari u životu, čak i hormonalne promjene poput menstruacije ili trudnoće također mogu biti uobičajeni okidač za izbijanje herpesa

Zahvaćaju usne, kožu oko usta, nos, obraz i bradu. Vrijedno je napomenuti i da herpes na usnama ponekad može ostaviti pigmentaciju. Uglavnom ne ostavljaju ožiljke, no herpes na usnama može uzrokovati hiperpigmentaciju ako se mjehurići otvaraju trljanjem, agresivnim pranjem, grebanjem ili istiskivanjem.

Stoga je važno izbjegavati ih dodatno iritirati, što je više moguće.

Kako spriječiti ranice od herpesa na usnama

Herpes se zapravo ne može izliječiti. Nakon što ste bili izloženi virusu, on ostaje u tijelu cijeli život. Iako se afte obično raščiste nakon 10 dana, postoje dokazani načini za ubrzavanje procesa zacjeljivanja.

Kreme se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta, a sadrže antivirusni sastojak koji sprječava daljnje širenje infekcije. Pazite da ga nježno namažete kako ne biste iritirali ranice.

Što se tiče ublažavanja boli, kreme koje sadrže lidokain, benzokain i benzil alkohol mogu biti vrlo učinkovite u rješavanju neugodnih simptoma herpesa. Kako bi spriječile isušivanje i pucanje od čireva, kreme koje sadrže kalamin, naftu i cinkov oksid mogu učinkovito omekšati i zaštititi kožu i usne.

Flasteri s lijekom, također briljantno ublažavaju bol od žuljeva na usnama i štite od štetnih čimbenika iz okoline. Kako bi kreme bile učinkovite, moraju se nanositi u ranoj fazi upale, prije nego što se pojave mjehurići, tj. čim osjetite svrbež, bol, trnce ili peckanje.

IZVOR: NOVILIST.HR