NAJBOLJI NAČIN kako se riješiti vode koja se ljeti nakuplja u vašem organizmu

by | 16 srpnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Nakupljanje vode i napuhavanje može biti izazvano hranom koju jedete, ali i dodatnom tekućinom koja se nakuplja u tijelu.

Smatra se kako se nakupljanje vode događa zbog zadržavanja tekućine u krvožilnom sustavu i kožnom tkivu. Ovo predstavlja veliki problem za mnoge ljeti kada je vruće i suho vrijeme, a definitivno nas ne priprema za kupaći kostim na plaži. Promjenom životnih navika možete jednostavno smanjiti tekućinu u organizmu i olakšati si ljetovanje.

Jedite svježe voće i povrće

Već dobro poznata priča kako je voće i povrće puno vitamina i minerala koji čiste tijelo. No, najvažnije je da sadrže antioksidanse koji samom organizmu pomažu u detoksikaciji od zadržavanja dodatne tekućine.

Jedna banana na dan

Kalij smanjuje napuhavanje, a banane su bogate njime. Kada je razina kalija niska, tijelo zadržava dodatni natrij koji nakuplja tekućinu. Ako niste ljubitelj banana, pokušajte s ostalim namirnicama punima kalija poput rajčica, gljiva ili lososa.

Držite noge visoko

Kada god stignete, pokušajte noge držati u vodoravnom položaju kako se dodatna tekućina ne bi nakupljala u gležnjevima. Također, stalno premještanje položaja nogu potiče cirkulaciju i smanjuje zadržavanje vode.

Probajte s koprivom

Kopriva je tradicionalni lijek za razne probleme, uključujući bolove u zglobovima, smanjenje temperature i čišćenje organizma od toksina te tekućine.

Smanjite natrij

Sol sadrži visoke količine natrija, stoga smanjite svakodnevni unos soli. Natrij privlači na sebe vodu te se tako duže zadržava u tijelu.

Nemojte zaboraviti peršin

Ovo povrće je prirodni diuretik koji čisti krv, stimulira cirkulaciju te izbacuje toksine iz tijela putem bubrega. A i osvježava vaš dah!

Kalcij je važan mineral

Stručnjaci ističu da 1.200 mg kalcija na dan smanjuje zadržavanje tekućine kao što ublažava simptome PMS-a. Dodatak magnezija (400 g) također smanjuje tekućinu u tijelu.

Odmorite se

Napokon ste dočekali godišnji i vrijeme je odmora. Stres uzrokuje brojne tjelesne poremećaje, a zadržavanje tekućine je jedan od njih. Vrijeme je da stanete i duboko udahnete.

Smanjite unos kofeina i alkohola

Iako su prirodni diuretici, prevelika konzumacija može izazvati dehidraciju i pogoršati zadržavanje vode. Smanjite unos kave, čaja, alkohola i zašećernih pića.

Svakodnevna tjelovježba

Vježbajte! Kretanje potiče cirkulaciju, rad mišića, kao i svih organa.

Razgovarajte s liječnikom

Ako vam svi ovi savjeti ne pomažu i zadržavanje vode postaje problem za obavljanje svakodnevnih obveza, posjetite liječnika. Napravite krvne pretrage jer bolesti i manjak proteina, kalcija, magnezija te vitamina B1, B5 i B6 mogu dovesti do nakupljanja tekućine. 

IZVOR: ordinacija.vecernji.hr