NAJBOLJI NAČIN kako da se vaše dijete priviknete na tutu

by | 30 lipnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Skidanje iz pelena velik je korak za djecu i roditelje. Ako razmišljate o učenju djeteta da nuždu obavlja koristeći tutu, morate se dobro pripremiti. Mnoge pogreške mogu se spriječiti ako znate kako pristupiti treningu i ako ga razumijete.

1. Dijete mora biti spremno

Najveća tajna uspjeha prilikom učenja djeteta na tutu je odabir pravog trenutka. Ako dijete nije spremno na taj korak ili počnete prerano, uspjeh nije zajamčen. Jednako tako neuspješni možete biti ako ovaj proces započnete prekasno.

Dijete mora biti fizički i psihički spremno za tutu. Tijelo djeteta prolazi nekoliko razvojnih promjena, od povećanja kapaciteta mjehura i kontroliranja mokrenja do kontroliranja mišića koji se mora “otvoriti” kako bi dijete uopće moglo mokriti. Znanstvenici smatraju kako je prema tome dijete spremno za odvikavanje od pelena u dobi između 20 i 30 mjeseci.

Psihička spremnost znači uzbuđeno, motivirano i opušteno dijete. Nemojte počinjati s učenjem na tutu ako se događaju neki drugi važni događaji poput rođenja nove bebe.

2. Očekujte i prihvatite nezgode

Mnogi roditelji počnu s treningom pa odustanu nakon dva-tri dana jer se nekoliko puta djetetu dogodila nezgoda. No to je jedan od važnih dijelova učenja odlaska u kupaonicu.

Djeca moraju naučiti što znači biti mokar i koliko dugo mogu zadržati mokraću prije nego što kažu da moraju koristiti tutu. To je jednak proces kao i učenje vožnje bicikla. Ako padnete, nećete odustati.

Nezgode su znakovi učenja, a ne neuspjeha. Mogu se događati tjednima i mjesecima prije nego što dijete nauči na vrijeme reći kada mora obaviti nuždu.

3. Vjerujte im da oni znaju kada moraju na tutu

Zamislite da ste na poslu dobili zadatak koji morate obaviti kod kuće i da vas šef zove 10 puta kako bi provjerio jeste li ga obavili. Bili biste frustrirani i nervozni. Isto je i kad su djeca u pitanju. Nemojte ih svakih nekoliko minuta ispitivati moraju li mokriti.

Ako previše potičete dijete, prestat će slušati svoje tijelo.

4. Posvetite vrijeme treningu

Za učenje djeteta na tutu, idealno je vrijeme godišnjih odmora kada se tome možete posvetiti. I roditelji i dijete moraju biti fokusirani na proces učenja, a za to će vam trebati par slobodnih dana.

5. Djetetu odijevajte samo donje rublje

Pelene morate odmah maknuti ako ste počeli s odvikavanjem. One mogu samo zbunjivati dijete. Ako ste se prihvatili učenja na tutu, donje rublje je jedino što bi dijete trebalo nositi.

Ako idete izvan kuće, nemojte djetetu stavljati pelenu. Ponesite rezervnu odjeću za slučaj nezgode i budite ustrajni.

U redu je koristiti pelenu tijekom noći. Obično treba šest do 12 mjeseci nakon što je dijete preko dana suho da se izbace i noćne pelene.

IZVOR: INDEX.HR