Za zdravlje srca pokušajte uvijek zaspati u ovo vrijeme, kako pokazuje nova studija

by | 14 studenoga, 2021
najbolje vrijeme za ići spavati

Kada ići na spavanje? Vjerujemo da je ovo pitanje koje si mnogi postavljaju, ali i tema mnogih razgovora. Upravo o tome sada govori i nova studija objavljena u European Heart Journal i ona povezuje odlazak na spavanje između 22 i 23 sata s boljim zdravljem srca. Otkriće dolazi iz opsežne studije na 88.026 sudionika iz Velike Britanije, koji su sedam dana nosili uređaje za zapešću kako bi pratili svoj dan, prema pisanju glamour.co.uk.

Od ukupnog broja sudionika, 3.172 osobe ili 3,6 % razvilo je srčanožilnu bolest tijekom prosječnog vremena praćenja. Analizom podataka, znanstvenici su otkrili da su oni koji su zaspali između 22:00 i 22:29 imali manji rizik od srčanožilnih bolesti od onih koji su spavali ranije ili kasnije.

Dakle, oni koji su zaspali u ponoć ili kasnije imali su 25 % veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s “idealnim” odlaskom na spavanje između 22:00 i 22:29.
Pošto se do sada pristupalo odlasku na spavanje kroz metode “što prije, to bolje”, podaci pokazuju drukčije: oni koji su drijemali prije 22:00 imali su 24 % rizika, što je u usporedbi čak 12 % veći rizik ako idete u krevet između 23:00 i 23:59.

Autor studije, dr. David Plans sa Sveučilišta Exeter, sugerira da je pravo vrijeme za spavanje zapravo povezano s načinom na koji radi vaš tjelesni sat. Rezultati ukazuju na to da je veća vjerojatnost kako će rani ili kasni odlazak na spavanje poremetiti tjelesni sat, sa štetnim posljedicama na zdravlje srca i krvnih žila. Ova studija pokazuje da je optimalno vrijeme za spavanje u određenoj točki u tjelesnom ciklusu od 24 sata, a odstupanja mogu biti štetna za zdravlje. Najrizičnije vrijeme bilo bi poslije ponoći jer potencijalno smanjuje vjerojatnost viđenja jutarnjeg svjetla, što resetira tjelesni sat.

Međutim, studija ima neka ograničenja – objedinila je rezultate koji se temelje samo na odraslim osobama u dobi od 43 do 79 godina (s prosječnom dobi od 61) koji su pretežno bijelci. Zato se u studiji navodi da se ovi nalazi možda neće dobro generalizirati na druge populacije te su potrebna daljnja istraživanja koja će biti reprezentativnija za globalnu populaciju.

Kako god bilo, odlazak na spavanje između 22:00 i 23:00 pružit će vam prijeko potrebnih osam sati sna koji se preporučuju, ali i održati zdravlje u vrhunskoj formi. Pobrinite se za svoj dobar san jer on je važan za vaše hormone, prehranu, raspoloženje…

fizkes iStock/Getty Images Plus via Getty Images