U top 100 najboljih plaža na svijetu nalaze se i dvije hrvatske

by | 15 ožujka, 2024
hrvatska plaža

Portal BeachAtlas, renomirani vodič za plaže, nedavno je objavio svoju listu 100 najsjajnijih plaža na globalnoj razini, a među njima su se našle i dvije hrvatske plaže!

U ovom izboru, koji su kreirali eksperti i influenceri iz različitih dijelova svijeta, našlo se i dvoje hrvatskih predstavnika na ovom popisu predivnih plaža.

Na zavidnom 21. mjestu smjestila se popularna splitska plaža Bačvice, koja nije samo obična morska oaza već i pravo kulturno središte grada. Opisan kao “kulturni simbol i epicentar društvenog života”, Bačvice su poznate po živopisnoj atmosferi i čuvenoj igri piciginu, koja je svojevrsna umjetnost izvedbe u plićaku.

Lokalci se ovdje okupljaju kako bi demonstrirali svoje akrobatske vještine olimpijske klase, održavajući lopticu u zraku uz dramatične skokove i padove u more. S obzirom na svoju jedinstvenu kulturološku pozadinu i energiju, Bačvice su definitivno zasluženo našle svoje mjesto na globalnoj pozornici najboljih plaža.

Drugi hrvatski predstavnik na ovoj prestižnoj listi je vojni tunel na otoku Visu, koji je nekoć služio kao sklonište za ratne brodove. Smješten usred netaknute prirode, ovaj tajni tunel sada predstavlja utočište za ljubitelje jedrenja i ronjenja, kao i za čuvanje ribarskih brodova tijekom zimskih mjeseci.

Ova neobična kombinacija povijesti i prirode osvojila je srca i glasove stručnjaka i influencera pa stoga ni ne čudi činjenica da je zaslužila svoje mjesto na listi najboljih plaža svijeta.

“Tko bi rekao da bi se vojne podmorničke baze iz Hladnog rata mogle pretvoriti u zapanjujuća utočišta na Mediteranu? Na otoku Visu, usred njegove prirodne ljepote, gdje miriše divlji ružmarin, tirkizno more svjetluca, a srebrne ribe plivaju ispod njega, nekoć tajna baza sada služi kao slikovito utočište za jedrenje, akrobatsko ronjenje i čuvanje ribarskih brodova tijekom zime”, piše BeachAtlas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Darija Protrka (@daprotrka)

BeachAtlas je istaknuo kako je u ovom izboru osim ljepote plaža, važnu ulogu igrala i kultura te prirodna raznolikost destinacija.

Kroz glasanje su se reflektirali raznoliki okusi i interesiranja putnika diljem svijeta, a Hrvatsku su s ponosom predstavljali Putoholičari.

Pročitajte: 30 najljepših plaža u Europi prema izboru Lonely Planeta: prve dvije nalaze se na našoj obali 

Foto: Instagram, naslovna: @fun_in_croatia