Najbolja vrsta prehrane koju za sebe možete odabrati je upravo ona po vašem bioritmu

by | 17 rujna, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Nije teško hraniti se u skladu s bioritmom, a rezultat je taj da ćete se neusporedivo bolje osjećati i za kratko vrijeme primijetiti kako vam se težina smanjuje sama od sebe!

Većina dijeta bavi se time što i koliko treba jesti da biste smršavili, a pritom zanemaruju u koje vrijeme treba uzimati hranu. Međutim, pristalice prehrane prema bioritmu postupaju drukčije: jedu sve, ali u strogo ograničenom vremenu, kako piše uspesnazena.com.

Biološki ritmovi su ciklične promjene u radu organizma. Svaki organ i organski sustav ima periode uspona i padova aktivnosti. Dakle, ako isplanirate prehranu u skladu s njima, hranu ćete probavljati 10 puta bolje, a vaš metabolizam će se ubrzati.

Za kratko vrijeme ćete primijetiti kako vam se težina smanjuje sama od sebe.

Kad je najbolje jesti

Na temelju proučavanja vremena u kojem su organi aktivni, nutricionisti su napravili opći plan prehrane.

Od 6 do 10

Od 6 do 10 ujutro crijeva i želudac su maksimalno aktivni. Upravo u to vrijeme najbolje je doručkovati i uzeti jaču hranu. Dok pripremate obrok, popijte čašu vode sa žličicom limunovog soka i istom količinom meda. Tako pomažete gušterači i jetri da se aktiviraju.

Za doručak birajte hranu bogatu vlaknima, ugljikohidratima i bjelančevinama: tvrdi sir, maslac, integralni kruh, mliječne kaše od žitarica s medom i voćem.

Tada se hrana u potpunosti apsorbira i pretvara u energiju. Nemojte ujutro jesti zobenu kašu na vodi ili nemasni jogurt – to je greška. Vaš prvi obrok treba biti kraljevski!

Od 9 do 11 i od 11 do 13

Od 9 do 11 i od 11 do 13, slezena i srce naporno rade. To je vrijeme za mentalne napore i laganu užinu.

Čaj sa šakom suhog voća, voćni jogurt ili banana bit će vam sasvim dovoljan.

Od 13 do 15

Od 13 do 15, crijeva i želudac ponovno se uključuju u rad. Pritom u organizmu tada ima puno amilaze i proteaze – enzima koji razlažu šećer i škrob.

To je vrijeme aktivnog upijanja! Da biste zadržali radnu sposobnost na istoj razini, potaknite organizam obrokom (150 g) koji sadrži bjelančevine i vlakna.

Od 16 do 17

Od 16 do 17 se aktivira sustav za izlučivanje: mjehur, znojne žlijezde. Sagorijevanje masti se povećava. Provedite ovaj sat bez hrane. To je idealno vrijeme za sport.

Nemojte zaboraviti nadoknaditi gubitak tekućine i popijte najmanje dvije čaše vode!

Od 17 do 19

Između 17 do 19 vrijeme je za laganu večeru, da zatomite glad i opustite se. Za ovaj obrok su najpogodniji zapečeno povrće, mladi sir i nezaslađeno voće.

Imajte na umu da večernji obrok treba biti upola manji od ručka.

Nakon 19 sati

Nešto nakon 19 sati, organi za probavu usporavaju rad. U to vrijeme enzimi za probavu gotovo se uopće ne luče.

I zato, da u vrijeme kad pođete u krevet ne biste osjetili glad, popijte čašu kefira. Nakon toga, u organizam ne bi trebalo unositi ništa osim biljnog čaja.

Od 20 do 21

Od 20 do 21 počinje se lučiti melatonin – hormon koji organizam priprema za spavanje.

Doprinesite tome: čaj bez kofeina od kamilice, matičnjaka ili majčine dušice smirit će vam živčani sustav i pripremiti organizam za odmor.

Od 22 do 24

Od 22 do 24 povećava se koncentracija melatonina i hormona rasta, koji je zadužen za rast kod djece i za metabolizam kod odraslih.

Ovo je faza aktivnog obnavljanja i sagorijevanja masti. Ako u to vrijeme spavate i niste se prejeli navečer, za noć možete izgubiti i do 900 kcal!

Nije teško hraniti se u skladu s bioritmom, a rezultat se ne ogleda samo u broju izgubljenih kilograma. Neusporedivo ćete se bolje osjećati!

IZVOR: ATMA.HR