Najbolja hrana za hidrataciju organizma

by | 13 studenoga, 2013

Ako vas brine dnevni unos vode i dovoljna hidratiziranost tijela jer ne možete popiti preporučenih osam čaša vode, mi smo tu da vam pomognemo. Predstavljamo vam namirnice koje će vam pomoći da unesete dovoljno tekućine u organizam.

Neki od nas jednostavno ne mogu popiti osam čaša vode dnevno, ali uz namirnice koje su bogate vodom taj cilj možete dostići bez ikakvih problema. Uz to, imajte na umu da se u tih osam čaša ubrajaju i sokovi, čajevi, mlijeko, jogurt… Evo liste namirnica koje će vam najviše pomoći u hidrataciji organizma.

Tikvice – Šalica zapremnine 250 ml kuhanih tikvica sadrži 211 ml vode, a uz to dobit ćete bonus u vlaknima kojima su tikvice vrlo bogate.

Ananas – Šalica narezanog ananasa iz konzerve sadrži 223 ml vode, dok onaj svježi sadrži 142. Ananas je niskokaloričan i s jednom šalicom ovog voća unijet ćete svega 80 kalorija.

Bundeva – Osim toga što je biljka karakteristična za jesen i što je vrlo bogata beta karotenom i vitaminom B 6, bundeva je odlična za pomoć pri hidrataciji, jer jedna porcija kuhane ili protisnute bundeve sadrži 230 ml vode.

Citrusno voće – Velika naranča sadrži 160 ml vode, dok polovina grejpfruta sadrži 151 ml. Osim vode, citrusnim voćem unosimo i u ovim hladnijim danima, vrlo važan vitamin C.

Krastavac – Krastavac je povrće koje se 90 posto sastoji od vode, a šalica nasjeckanog krastavca pruža 100 ml vode. Uz to krastavac je, ne biste vjerovali, također bogat vitaminom C.

Višnje/trešnje – Vrlo su bogate antioksidansima, sadrže vlakna i djeluju na bol gotovo poput aspirina. Šalica višanja ili trešanja sadrži 127 ml vode.

Zobena kaša – Za žitarice nikada ne bismo pomislili da su dobre za hidrataciju organizma, no ipak jesu. Jedna šalica zobene kaše sadrži 197 ml vode, a pomaže i pri snižavanju kolesterola. Savršen način da započnete dan.

Jabuka – Ljekovita svojstva ovog voća su uvelike poznata, odličan su izvor antioksidanasa, vlakana i kvercetina, a jedna jabuka srednje veličine sadrži 191 ml vode.

Sigurni smo da ćete uz ove namirnice vaš dnevni unos vode držati na zavidnoj razini.

Izvor: lifepress