Nadutosti se možete riješiti na vrlo jednostavan način

by | 5 studenoga, 2019

Ako nakon svakog obroka izgledate kao trudnica, možda patite od nadutosti koju obično uzrokuju plinovi u trbuhu, a zbog njih vaše najdraže uske traperice postaju vaš najgori neprijatelj.

Zbog ovog sigurno ponekad poželite na sebe navući najširu majicu na svijetu i ne micati se s kauča, a sama pomisao na nošenje nečeg što je usko u vama izaziva napadaj panike. Srećom, postoje neki pametni načini da zaustavite nadimanje i na brz način “izravnate” svoj trbuh.

Usporite sa zalogajima

Sudeći po tvrdnjama stručnjaka, prejedanje jedan je od glavnih uzroka nadutosti. Kako biste reducirali unos hrane bez osjećaja kako ste zakinuti, nastojote duže žvakati zalogaje i usporiti njihov unos. Vaš će trbuh mozgu poslati signale kada bude sit, no ova poruka može “putovati” i 20 minuta. Zbog toga pojedemo manje ako usporimo cijeli proces hranjenja, umjesto da sve s tanjura “utrpamo” u sebe u roku nekoliko minuta.

Preskočite gazirana pića

Mjehurići u gaziranom piću možda prijaju vašem jeziku, ali nikako ne pomažu vašoj figuri. Mjehurići zraka ne nestaju nakon što ih progutate, već se nakupljaju i stvaraju osjećaj nadutosti. Stoga, ako planirate neki izlazak, svakako preskočite gazirana pića.

Pojačajte unos vlakana

Vlakna su odlična za održavanje čistih crijeva bez nadutosti. No, prevelik unos vlakana odjednom može dovesti do jakih plinova za koje vaše tijelo nije spremno. Trebali biste pripaziti da omjer vlakana bude 14 ili više grama na unesenih tisuću kalorija. Ovo će održati zdravu floru u vašim crijevima, ali bombardiranje organizma s tanjurom graha ili brokula dovodi do loše probave – neprobavljena vlakna “sjediti” će u vašem debelom crijevu i fermentirati, što dovodi do nadutosti.

Pijte puno vode

Pijenje vode može vam pomoći u bržem probavljanju hrane bogate vlaknima kako se ona ne bi nakupljala u vašem sustavu. Vlakna apsorbiraju vodu, pa hidratizirana vlakna brže prolaze kroz probavni sustav.

Vježbajte

Ako ste s lakoćom pojeli chili i pod hitno se trebate “izravnati”, 20 minuta lagane vježbe uveliko bi moglo pomoći, jer će to potaknuti probavu i crijeva će se brže isprazniti. No pripazite – ovo može dovesti do nekih prilično jakih zvukova plinova, pa vježbu radije obavljajte na otvorenom prostoru, a ne u teretani među nepoznatim ljudima.

Uzmite probiotik

Bakterijska neuravnoteženost može biti kriva za neprestanu nadutost, a redovito konzumiranje probiotika može riješiti ovaj problem. U ekstremnim slučajevima, antibiotici ponekad mogu razriješiti bakterijske ekscese koji uzrokuju kroničnu nadutost.

Foto: Debby Ledet / Unsplash