Ovo su neka od najnezdravijih pića na svijetu

by | 14 veljače, 2020

Svijest o brojnim nezdravim pićima koja se nalaze na policama dućana i koja vam se nude u kafićima svakim danom sve više raste. To potvrđuje i statistika. Kako prenosi Forbes, prodaja bezalkoholnih gaziranih pića u padu je već 11. godinu zaredom.

Ipak, mnogi i danas bezbrižno uživaju u ispijanju iznimno nezdravih slatkih i osvježavajućih pića.

Iako je sada već gotovo svima jasno da su gazirani sokovi ozbiljan neprijatelj vašem zdravlju, rijetki su oni koji su ih zamijenili običnom vodom. Umjesto toga radije piju sokove i aromatiziranu vodu. Mnogi takvi napici se reklamiraju kao “zdravi”, ali oni to uopće nisu.

Kako bi osvijestili ovu problematiku, novinari portala Eat This, Not That! napravili su popis 50 najnezdravijih pića na svijetu, a mi vam u nastavku donosimo neka od njih:

Koktel sa sokom od brusnice

Jeste li znali da su brusnice voće koje sadrži najmanje šećera? To je istina! Ipak, za proizvodnju koktela koriste se industrijski sokovi od brusnice koji sadrže poprilično velike količine šećera kako biste dobili “ugodniji” okus.

Zato samo jedna čaša koktela sa sokom od brusnice može sadržavati čak i do 25 grama šećera.

Čokoladno mlijeko

Čokoladno mlijeko nije bezazlena poslastica koju ste u djetinjstvu obožavali ispijati. Naime, samo jedna šalica ovog napitka sadrži 21 gram šećera, ali i umjetne arome.

Sokovi s okusom naranče

Iako se često reklamiraju kao “sok od naranče”, ovi napici su zapravo samo mješavina vode i kukuruznog sirupa s visokim sadržajem fruktoze i tek neznatnom količinom koncentrata soka od naranče. Zato ovakvi napici najčešće nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost pa bi bilo pametno provjeriti deklaraciju i sastav prije nego što se počastite “zdravim sokom od naranče”.

Sok od rajčice

Rajčice su vrlo bogate antioksidansima, ali bilo kakve prednosti koje vam one mogu pružiti gube se nakon cijeđenja i flaširanja. Osim toga, pravi sok od rajčice nije osobito aromatičan pa se takvim kupovnim sokovima redovno dodaju umjetne arome.

Čokoladni napici

Ako ste pomislili da je to isto kao i čokoladno mlijeko, varate se. Na policama je moguće pronaći i čokoladne napitke koji su kombinacija vode, kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze te izoliranog proteina sirutke. Sadrže i neznatne količine kakaa u prahu, mlijeka u prahu te poprilično umjetnih aroma i palminog ulja. Kao što vidite, nema ni pravog mlijeka, ali ni čokolade.

Prevelike kave

Iako šalica do dvije ovog mnogima omiljenog napitka mogu dobro djelovati na vaše tijelo, pretjerivanje se nikako ne savjetuje.

“Konzumiranje prevelike doze kofeina može uzrokovati prekomjerno izlučivanje kalcija, što s vremenom može dovesti do osteoporoze, ali i nesanice, glavobolje te razdražljivosti”, objasnila je dr. Mamta M. Mamik.

Dijetalna gazirana pića

Umjetna bojila i umjetni zaslađivači samo su neki od sastojaka koji se nalaze u dijetalnim gaziranim pićima. Upravo ona se često pakiraju u plastičnim bocama koje sadrže opasni BPA, kemikaliju koja se između ostalog povezuje i s pretilošću. Sve to, osim što je izrazito nezdravo, može rezultirati povećanjem težine umjesto njezinim smanjenjem.

Piña Colada

Popiti jednu čašu ovog popularnog pića jednako je kao da ste pojeli čak devet keksa. Odnosno, u njoj se skrivaju impresivna 42 grama šećera.

Milkshake

Odavno milkshakeovi ne sadrže samo mlijeko i sladoled. U međuvremenu su im proizvođači dodali brojne druge štetne sastojke koji pojačavaju okus i zbog kojih im je teže odoljeti. No ovo mnogima omiljeno piće može sadržavati nevjerojatnih tisuću kalorija. Štoviše, čak i ona najmanje kalorična imaju oko 800 kalorija.

Flaširana voda

Naravno, nije problem u vodi, nego u bocama koje sadrže već spomenuti BPA. To je kemikalija koja oponaša hormon, a nalazi se u gotovo svim plastičnim materijalima za pakiranje hrane i potencijalno je opasna za ljudsko zdravlje. Prema nekim istraživanjima, BPA može uzrokovati rak i ljude učiniti neplodnima.

IZVOR: INDEX.HR