Otkrijte kako se možete riješiti suvišne vode u organizmu i počnite voditi zdraviji život

by | 21 travnja, 2020

Ljudsko tijelo sadrži 50 do 60 posto vode, ovisno o spolu i dobi. Zadržavanje viška tekućine u organizmu može ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme, ali blaga napuhanost i otečenost mogu se riješiti i promjenom određenih životnih navika. U nastavku teksta vam donosimo najčešće uzroke zadržavanja tekućine te savjete koji vam mogu pomoći u smanjenju simptoma.

Unos ugljikohidrata

Kad jedete ugljikohidrate, molekule glukoze koje sačinjavaju te ugljikohidrate spajaju se u lanac i stvaraju nove, duže jedinice pod nazivom glikogen koje organizam kasnije koristi za energiju. No, da bi zbilja nahranio vaše mišiće, glikogenu treba i vaša pomoć. Jedan gram glikogena vezan je na 3 do 4 grama vode, a ta voda doprinosi vašoj privremenoj tjelesnoj težini. Stoga, ako jedete puno ugljikohidrata, a ne vježbate, vaše će ih tijelo spremiti u vodu. Da biste se kasnije riješili viška tekućine, trebate ili ograničiti unos ugljikohidrata da se smanji prisutnost glikogena ili povećati razinu tjelovježbe da potrošite spremljene razine glikogena koje čekaju u zalihama.

Unos natrija

Jedan od najvećih faktora koji može povećati unos vode u organizam je unos soli. Ako jedete slanu hranu, morat ćete piti više tekućine, a to može uzrokovati povećanje tjelesne težine. Previše soli u organizmu također može uzrokovati trenutačno zadržavanje tekućine u organizmu zato što tijelo mora zadržati omjer natrija i vode da bi normalno funkcioniralo. Pokušajte smanjiti namirnice koje imaju veliku količinu natrija i prerađenu hranu poput čipsa, pržene hrane itd. Kod radikalnih promjena u prehrani, moguće je u rekordnom roku izgubiti četiri do šest kilograma.

Više tekućine

Još jedna životna promjena koja vam se može učiniti neobičnom jest to da pijete više vode. To može pomoći u mršavljenju i gubitku kilograma, a paralelno je i odlično za hidrataciju sustava. Naravno, bitno je usredotočiti se i na promjenu prehrane općenito, no održavanje organizma dovoljno hidratiziranim dugoročno će vam se isplatiti.

Ne postoji potpuno definirana količina vode koju biste trebali popiti, no najčešće se priča o osam čaša vode dnevno. To se ne može primijeniti na bilo koju tekućinu jer postoje pića koja, zapravo, više isušuju organizam i ne zadovoljavaju osnovne kriterije. Također, neka istraživanja sugeriraju da ispijanje tekućine odmah poslije obroka može pomoći u lakšem probavljanju i bržem gubitku kilograma.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR