Evo kako se najlakše možete riješiti kašlja

by | 28 veljače, 2020

Iako može biti tek nuspojava prehlade ili gripe, kašalj može biti i znak da nešto nije u redu, kako tvrdi pneumoftizeologinja dr. Alma Rožman.

Uzročnici su kašlja različiti, od prehlade, gripe, bronhitisa, upale pluća i alergija, preko lijekova, do prevelike količine sluzi i vraćanja želučane kiseline u jednjak. Ako pijete lijekove za regulaciju krvnog tlaka, kašalj je moguća nuspojava jer oni razdražuju živce u cjevčicama koje vode do pluća te ih tijelo kašljanjem pokušava pročistiti.

Iako pušači najčešće misle da je riječ o bezazlenom jutarnjem kašlju, pušački kašalj može biti znak ozbiljnijih bolesti poput raka pluća ili kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP). Duboki kašalj s iskašljavanjem sluzi, koji je počeo zbog pušenja, može biti i posljedica kroničnog ili dugotrajnog bronhitisa. Emfizem je također povezan s pušenjem, a nastaje kad su zračne vrećice u plućima oštećene zbog čega je disanje otežano.

Ako iritira dišne putove, i rak pluća može uzrokovati kašalj. Ako ste pušač te vas muči kronični kašalj, odmah prestanite pušiti i kašalj bi trebao nestati za mjesec dana. Ako ste ušli u 40., izmjerite plućne funkcije. Nakon dijagnoze liječnici obično propisuju bronhodilatore s dugim djelovanjem, a u teškim slučajevima inhalacijske steroide.

Iskašljavate li krvavu sluz, odmah otiđite k liječniku. Posumnja li na rak pluća, uputit će vas na dijagnostičke testove, rendgen ili biopsiju.

Prehlada i gripa: Treba piti barem litru tekućine na dan

Kašalj prouzročen prehladom ne da vam spavati, no on najčešće i odlazi s prehladom, bez posljedica.

Rješenje: Danju pijte najmanje litru tekućine. Kad je dišni sustav vlažan, kašalj je produktivniji i manje je bolan te lakše pročišćuje pluća. Budite umjereni s pripravcima za suzbijanje kašlja jer mogu spriječiti izbacivanje sluzi. Kašalj možete ublažiti mukoliticima, koji razgrađuju sluz. No ako je kašalj došao s temperaturom, iskašljavanjem krvi i sluzi te ga prati bol u prsima i nedostatak daha, što prije otiđite liječniku, kako upozorava dr. Peter Dicpinigaitis.

Postnazalni iscjedak: Lakše se spava uz ovlaživač zraka

Kašalj izazvan slijevanjem sluzi iz nosa u grlo, a uzrok mogu biti alergije, para, dim i infekcije gornjih dišnih putova.

Rješenje: Bio kašalj suh ili vlažan, popraćen škakljanjem ili upalom grla, najvažnije je pročistiti sluz i izlučevine. sumnjate li u alergiju, pokušajte s antihistaminicima. Ako je krivac suh zrak noću kad je iscjedak jači, uključite ovlaživač zraka. Ako je uzrok prehlada, pokušajte ga ublažiti dekongestantima i sprejem za nos. Pomoći će i ispiranje sinusa fiziološkom otopinom, kako savjetuje dr. Margaret Lewin.

Astma: Parfemi otežavaju stanje

To je kronična upala donjih dišnih putova koja može nastati nakon infekcije gornjih dišnih putova, nakon izlaganja jakim mirisima ili hladnom zraku.

Rješenje: Izbjegavajte sve što može izazvati astmu, od alergena iz okoline preko parfema do vježbi. Ako vas kašalj muči dulje od dva tjedna te otežano i plitko dišete, odmah se javite liječniku. Nakon alergotesta može vam propisati bronhodilator, lijek koji širi dišne putove i olakšava disanje. Ako je okidač za kašalj vježbanje, dobit ćete bronhoinhalator. Liječnik vam može propisati i inhalacijske steroide.

IZVOR: 24SATA.HR