Evo kako možete prestati škripati zubima dok spavate

by | 28 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Bolna čeljust, glavobolja ili apneja su mogući simptomi da škripite zubima dok spavate. Ovo stanje poznato je kao bruksizam.

Postoje dvije vrste bruksizma: noćni i onaj koji se nastavlja tijekom dana.

Razlozi bruksizma mogu biti psihološki i genetski čimbenici, pomaknut položaj gornjih zuba u odnosu na donje ili određeni lijekovi.

Negativnih posljedica ima dosta. Zubi mogu postati osjetljiviji i početi se trošiti, mogu vas boljeti mišići čeljusti, a možete patiti od glavobolje. Upravo zbog tih neugodnih simptoma preporučuje se liječenje ovog stanja.

1. Izbjegavajte kofein i alkohol

Ono što jedemo u velikoj mjeri utječe na sve aspekte našeg zdravlja, a zubi nisu iznimka. Kofein je dobro poznati stimulans za kojim poseže većina ljudi. Ipak, ako škripite zubima, pokušajte smanjiti unos kave, gaziranih i energetskih pića jer sadrže velike količine kofeina.

Ako često pijete ovakva pića, preko dana postanete previše uznemireni i aktivni, a kasnije se teže možete opustiti. Isto vrijedi i za alkohol. Alkohol može ubrzati vrijeme vašeg odlaska na spavanje, ali vjerojatno će vaš san biti nemirniji i kraći. Kao rezultat ćete noću škripati zubima zato što ste još uvijek napeti.

2. Smanjite razinu stresa

Stres je čest uzrok bruksizma zato što vas čini nervoznima danju i nemirnima noću. Razmislite što vam uzrokuje stres, a zatim smislite učinkovit plan kako se riješiti tih stvari.

Mogu vam pomoći vježbanje, meditacija i savjetovanje sa stručnom osobom. Idite u krevet u isto vrijeme i nemojte zaboraviti na zdravu prehranu. Sirovo voće, povrće, orašasti plodovi i bobice dobre su namirnice za cijeli organizam, pa i za zube.

3. Prestanite žvakati stvari koje nisu hrana

Sigurno ste u nekom trenutku svog života žvakali nešto što nije hrana, recimo olovku. Ako ne možete prestati žvakati različite stvari, pokušajte “prevariti” mozak. Zamijenite pribor za pisanje žvakaćim gumama, metvicom ili odaberite neke zdrave grickalice s ovog popisa.

4. Uključite kalcij i magnezij u svoju prehranu

Škripanje zubima također može značiti da vam nedostaju neki vitamini i minerali. Moguće da vam je razina kalcija ili magnezija preniska pa bi bilo dobro da ih unosite više u organizam. Ti su elementi važni za rad mišića i zdravlje živčanog sustava. Nemojte na svoju ruku posezati za njima, nego se posavjetujte s liječnikom.

5. Obratite pozornost na škripanje zuba

Tijekom dana pratite kako se vaša vilica i zubi ponašaju. Nesvjesno stiskanje često se događa kad predugo razmišljate ili ste duboko koncentrirani na neku aktivnost. Možda to ne primjećujete, ali čeljust vam je napeta, a to znači da su zubi stisnuti prejako i da se troše.

6. Opustite se prije spavanja

Ako noću škripite zubima, jako je važno opustiti se prije nego legnete u krevet. Što ste mirniji i opušteniji, veća je šansa da ćete spavati bez škripanja zubima. Pokušajte piti umirujući biljni čaj, masirajte vrat, ramena i lice.

7. Nabavite zubnu udlagu

Ako smatrate da vam od ovoga ništa ne pomaže, svakako posjetite liječnika koji će vam možda preporučiti udlagu za usta koju ćete nositi tijekom noći.

Za razliku od kose, vaši zubi se neće vratiti u prvotno stanje ako im se nešto dogodi i zato je jako važno paziti na oralnu higijenu od samog početka.

IZVOR: INDEX.HR