3 načina na koje možete povećati šanse za začećem

by | 18 srpnja, 2020

Možda vam se čini da je većina žena oko vas neplanirano ili vrlo brzo ostala u drugom stanju, ali zatrudnjeti ponekad baš i nije tako lako. Ako želite ubrzati proces i što prije zatrudnjeti, evo nekoliko korisnih savjeta za povećanje plodnosti i povećavanje šansi da brže zatrudnite.

1. Pazite što jedete

Istraživači su otkrili da praćenje “dijete plodnosti” može povećati šanse za začeće. Naravno, to vrijedi za one koji nemaju nikakve zdravstvene probleme.

Na primjer, u studiji objavljenoj 2007. u časopisu Obstetrics & Gynecology istraživači su proučavali više od 17.000 zdravih sudionika bez povijesti neplodnosti. Istraživači su izvijestili da su ljudi koji su smanjili konzumaciju šećera, povećali unos željeza te jeli više proteina na bazi biljaka, poput graha i orašastih plodova, imali manju vjerojatnost da će imati problema s neplodnošću. Također, trans masti mogu uzrokovati probleme s ovulacijom.

Druga istraživanja pokazuju da je prehrana bogata vitaminom C, vitaminom E i cinkom povezana s većom koncentracijom sperme kao i većom pokretljivošću sperme. Štoviše, jedenje hrane koja je prirodno bogata antioksidansima, poput voća, povrća i orašastih plodova, također pomaže poboljšati kvalitetu sperme i može poboljšati vaše šanse za začećem.

2. Izbjegavajte određene napitke

Ono što pijete također može imati utjecaj. Alkohol će samo ugroziti vaše šanse za začeće, zbog čega stručnjaci preporučuju smanjivanje ili izbjegavanje njegove konzumacije.

Kofein je još jedan potencijalni krivac. Lisa Pastore, ginekologinja i profesorica na Sveučilištu Stony Brook, kaže da je važno ograničiti konzumaciju kofeina na najviše jednu ili dvije šalice dnevno.

3. Pratite svoj menstrualni ciklus

Jedan od najjednostavnijih načina kako lakše zatrudnjeti jedt praćenje menstrualnog ciklusa i vođenje ljubavi tijekom plodnih dana.

Plodni dani obično počinju pet dana prije ovulacije i završavaju dan nakon nje, a najveću vjerojatnost za začećem imate ako vodite ljubav na dan kad ovulirate ili dva dana ranije.

Većina žena ovulira otprilike na polovici svog menstrualnog ciklusa, ali to može varirati od osobe do osobe. Svoj ciklus možete pratiti i uz pomoć testova za ovulaciju koji mjere tjelesnu temperaturu.

Kad biste trebali testirati svoju plodnost?

Ako vaši pokušaji da zatrudnite ne idu onako kako ste planirali, možda je vrijeme da potražite savjet liječnika.

“Ako žena pokušava zatrudnjeti bez uspjeha 12 mjeseci, tada bi trebala napraviti test plodnosti”, kaže Pastore.

No ako ste stariji od 38 godina, trebali biste se testirati već nakon šest mjeseci bezuspješnog pokušavanja.

Uobičajeni testovi uključuju ispitivanja hormona u krvi kako bi se vidjelo rade li jajnici ispravno. Na temelju vaše zdravstvene anamneze liječnici također mogu napraviti posebno skeniranje trbuha kako bi vidjeli jesu li vaši jajovodi začepljeni ili kako bi procijenili endometriozu. Oni će također tražiti testiranje sperme vašeg partnera kako bi izmjerili kvalitetu i količinu spermatozoida.

Osim toga, ako vi ili vaš partner imate dijabetes i druge specifične zdravstvene probleme, posavjetujte se s liječnikom o promjenama životnog stila koje možete napraviti da biste povećali plodnost i brže zatrudnjeli, kako savjetuje Insider.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash