Kava se može pokvariti ako je ne pohranjujete na ovaj način

by | 29 kolovoza, 2020

Dok će kava u zrnu puno dulje sačuvati okus, mljevenu bi trebalo potrošiti u roku od dva mjeseca nakon prženja. Nikako je nemojte držati u hladnjaku, nego u višim, neprozirnim i nepropusnim posudama.

Bez obzira na to kako pripremate jutarnju šalicu kave, postoji jedan zajednički nazivnik: sama kava. No postoje li načini za njezino pohranjivanje koji će očuvati svježinu i pritom omiljenom napitku dati još bolji okus?

Margaret iz obitelji Nyamumbo, osnivača tvrtke Kahawa nastale 1893. godine, predstavlja treću generaciju koja se bavi proizvodnjom kave te govori o najboljim načinima skladištenja kave.

Ona tvrdi kako pri odabiru između cijelih zrna kave i mljevene kave – uvijek treba birati zrna. Naime, kavu bi trebalo kupovati u zrnu i mljeti netom prije kuhanja kako bi se sačuvale njezine arome, prenosi mbg.

“Mljevena kava tako brzo gubi okus i u osnovi je zastarjela kada dođe do vas”, ističe Margaret.

Također, postoji još nekoliko razloga za odabir cijelog zrna. Prvo, vjerojatnije je da će se raditi o visokokvalitetnom proizvodu. Vi zrno vidite, dok kod mljevene kave ne znate što je sve unutra i kakva je kava u mješavini.

Drugo, mljevenje kave kod kuće znači da se možete pobrinuti za vašu metodu kuhanja, što će zauzvrat rezultirati boljom i svježijom šalicom kave.

Koliko traje kava?

Pitanje roka trajanja kave malo je komplicirano jer ovisi o tome želite li njezin vrhunski okus ili samo kada ju je još uvijek “sigurno” piti. Kada je riječ o cjelovitom zrnu, kako bi dobili najbolju kavu, prvi mjesec nakon prženja je najoptimalnije vrijeme, kako kaže Nyamumbo.

Nakon toga, postupno gubi na kvaliteti, ali način na koji se čuva može utjecati na to koliko dugo održava svježinu te njezin dobar okus može potrajati mjesecima.

No godina dana maksimalan je rok za iskoristiti kavu u zrnu, dok mljevena kava gubi svoje okuse puno brže.

Kod mljevene kave, idealno bi bilo popiti je kroz dva mjeseca nakon prženja.

Idealan način pohranjivanja

Kavu treba čuvati na suhom i mračnome mjestu sobne temperature, a ne u vlažnom hladnjaku ili zamrzivaču (suprotno nekim preporukama u posljednje vrijeme).

“Kisik, vlaga i svjetlost neprijatelji su svježine kave, pa kavu želite držati dalje od tih elemenata”, objašnjava Nyamumbo.

Najbolje je spremiti kavu u nepropusnu, neprozirnu visoku posudu.