Evo kako vam sve tijelo poručuje da ne biste trebali piti mlijeko

by | 1 veljače, 2020

Od slomljenih kostiju do umora, mliječni proizvodi mogu biti glavni razlog nekih vaših zdravstvenih problema. A najvjerojatnije uopće niste ni pomislili kriviti sir i mlijeko.

U nastavku se nalazi popis simptoma o kojima biste trebali razmisliti i provjeriti ih, a onda usporediti s vašim unosom mliječnih proizvoda, kako prenosi portal BrightSide.

Osjećate umor većinu vremena

Mlijeko sadrži molekule opijata zbog kojih se osjećate pospano. Ali znanstveno gledano, to ne znači da ćete se dobro naspavati.

Budući da je mlijeko teško probavljivo, iscrpljuje vaše tijelo pokušavajući proizvesti energiju za razgradnju, što vam remeti ciklus spavanja. Da biste bolje spavali, možete probati jesti voće i povrće bogato triptofanom, poput brokule, batata, banane ili jabuke.

Imate akne

Nekoliko istraživanja je pokazalo da obrano mlijeko povećava pojavu akni kod tinejdžera i mladih. Prema drugim istraživanjima, mogu se kriviti i ostali mliječni proizvodi. Imajući utjecaj na hormone poput inzulina i IGF-1, mlijeko s malo masti može negativno utjecati na zdravlje vaše kože.

Imate problema s probavom

Istraživanje sugerira da 65-70 % svjetske populacije pati od netolerancije na laktozu. Iako ljudsko mlijeko ima veću količinu laktoze, kravlje mlijeko je teže probavljivo za vas.

Napuhanost, mučnine, plinovi i redoviti proljev mogli bi vas nagovoriti da prestanete piti mlijeko.

Imate bolove koji kao da se pojavljuju niotkuda

S obzirom na to da je mlijeko vrlo kiselo, ono izaziva upale i izaziva bol u vašim zglobovima i mišićima, pokazalo je istraživanje.

Ako vježbate i teško se oporavljate od upale mišića, pokušajte smanjiti potrošnju mlijeka.

Mentalna magla
Mentalna magla (brain fog) nije bolest, nego simptom koji uzrokuje probleme s pamćenjem, nemogućnost fokusiranja i mentalnu zbunjenost.

Čak i ako postoje drugi razlozi, prekomjerna konzumacija mlijeka također može biti povod za mentalnu maglu zbog visoke količine kazeina u mlijeku, a koji uzrokuje lažni osjećaj zadovoljstva. Mnoga istraživanja sugeriraju da smanjenje potrošnje mlijeka može pomoći u borbi protiv depresije.

Imate alergije i probleme s kožom

Zbog sličnih ranih simptoma kao što su zatvor, proljev i grčevi, alergija na mlijeko može se pobrkati s netolerancijom na laktozu. Čak 5 % djece ima alergiju na mlijeko, a ista se može razviti i kasnije u odrasloj dobi. Osipi na koži se mogu rasplamsati zbog mliječnih proizvoda. Pokušajte ukloniti mlijeko iz prehrane i provjerite poboljšava li se vaše stanje.

Imate visok kolesterol

Kolesterol u krvotoku dolazi izravno iz hrane koju jedete. 100 g običnog kravljeg mlijeka sadrži 10 g kolesterola, što ga čini opasnim ako se svakodnevno konzumira u velikim količinama.

Kosti vam lagano pucaju

Kalcij je važan za razvoj i zdravlje kostiju, posebno u djetinjstvu. Međutim, svi mliječni proizvodi, ali i životinjski proteini općenito su kiseli što smanjuje mogućnost da tijelo unosi više kalcija. Istraživanje sugerira da žene koje piju tri ili više čaša mlijeka dnevno imaju veći rizik od prijeloma.

Vaše tijelo je otporno na lijekove i ne oporavlja se brzo

Iako ovdje ne treba kriviti samo mlijeko, antibiotici koji se daju kravama mogu posredno utjecati na vaše zdravlje, pokazuje istraživanje.

S jedne strane, lijek je od vitalne važnosti za zdravlje životinja, ali s druge strane uzrokuje razvoj bakterija otpornih na antibiotike. Dok su vam probiotici prijatelji, ove su bakterije sasvim suprotno.

Da biste brže preboljeli bolest, možda biste trebali razmisliti o tome koliko konzumirate mlijeka.

IZVOR: INDEX.HR