Na inteligenciju djeteta može utjecati težina majke tijekom trudnoće

by | 13 siječnja, 2020

Majčina pretilost u trudnoći dugoročno može utjecati na razvoj njezinog djeteta, tvrde istraživači koji su otkrili zaostajanje motoričkih sposobnosti djece predškolske dobi i niži kvocijent inteligencije u srednjem djetinjstvu za dječake čije su majke imale prekomjernu težinu tijekom trudnoće.

Istraživanje je obuhvatilo 368 majki i njihove djece, sve iz sličnih ekonomskih i društvenih okruženja, tijekom trudnoće i kad su djeca bila u dobi od tri i sedam godina.

Istraživači su mjerili dječje motoričke sposobnosti u dobi od tri godine i otkrili da je pretilost majke tijekom trudnoće snažno povezana s nižim motoričkim sposobnostima kod dječaka.

U dobi od sedam godina, dječaci čije su majke bile prekomjerne težine ili pretile u trudnoći, imali su slabije rezultate na cjelovitim IQ testovima od 5 ili više bodova u odnosu na dječake čije majke su bile normalne težine. U istom istraživanju nije pronađen nikakav učinak kod djevojčica.

“Ono što je zapanjujuće je to da smo čak i koristeći različite razvojne procjene prilagođene dobi ustanovili povezanost između pretilosti kod majki i inteligencije kod djece muškog roda i u ranom i srednjem djetinjstvu, što znači da se ti efekti zadržavaju s vremenom”, rekla je docentica Elizabeth Widen sa Sveučilišta Austin u SAD-u.

“Namjera ovih nalaza nije prestrašiti ili posramiti nekoga. Još uvijek smo tek na početku razumijevanja nekih od interakcija između težine majki i zdravlja njihovih beba.”

Nije potpuno jasno zašto bi pretilost u trudnoći utjecala na dijete kasnije iako su prethodna istraživanja otkrila povezanost između majčine prehrane i kognitivnog razvoja. Razlike u prehrani i ponašanju mogu biti važni faktori isto kao što na razvoj fetusa mogu utjecati određeni procesi koji se događaju u tijelima ljudi s velikim viškom kilograma kao što su upale, metabolički stres, hormonalni poremećaji itd.

U svojoj analizi istraživači su koristili nekoliko čimbenika, uključujući rasu i nacionalnost, bračni status, majčino obrazovanje i inteligenciju, činjenicu jesu li djeca rođena prijevremeno ili su možda bila izložena otrovnim kemikalijama iz okoliša (poput onečišćenja zraka). Tim je također uračunao i okruženje djeteta u domu, načine komunikacije između roditelja i djece te tip knjiga i igrački koje su djetetu bile dane. Pozitivna kućna atmosfera i nježno okruženje umanjili su negativne učinke pretilosti.

Ovo nije prvo istraživanje koje je otkrilo da su dječaci unutar maternice osjetljiviji od djevojčica. U jednom od ranijih istraživanja otkriveno je da kod majki koje su tijekom trudnoće bile izložene olovu muška djeca imaju slabiji IQ, dok kod djevojčica nema tog efekta. Također, u jednom istraživanju iz 2019. godine ista stvar je utvrđena i za majke koje su koristile fluor.

Budući da IQ u djetinjstvu predviđa razinu obrazovanja, socijalno-ekonomskog statusa i profesionalnog uspjeha kasnije u životu, istraživači kažu da postoji mogućnost da se ovakvi nalazi nastave i u odrasloj dobi. Ženama koje su pretile ili prekomjerne tjelesne težine u trudnoći se savjetuje da jedu uravnoteženu prehranu bogatu povrćem i voćem, da uzimaju prenatalni vitamin, da budu aktivne i osiguraju unos dovoljne količine masnih kiselina poput onih koje se mogu naći u ribljem ulju.

IZVOR: INDEX.HR