Jedno istraživanje pokazalo je da muškarci mogu doslovno “nanjušiti” kad žena želi seks

by | 9 travnja, 2020

Muškarci mogu doslovno “nanjušiti” kad je žena seksualno uzbuđena i u to ih vrijeme smatraju privlačnijima. Pokazao je to niz testova “na slijepo” tijekom kojih su muškarci udisali miris ženskog znoja, pri čemu bi ženu koja je seksualno uzbuđena procijenili privlačnijom.

Istraživanje je, osim toga, pokazalo da izlaganje muškaraca kemijskim signalima iz znoja seksualno uzbuđene žene, dovodi do povećanja razine seksualne uzbuđenosti i kod muškaraca.

Provedena su tri eksperimenta u nizu da bi se došlo do odgovora na pitanje kako uzbuđenost žene utječe na muškarce. U prvom eksperimentu, u koji je bilo uključeno 19 heteroseksualnih žena koje nisu uzimale kontracepciju, muškarci su “njušili” znoj ispod pazuha kod žena koje su bile seksualno uzbuđene i one su im bile privlačnije nego kad su mirisali znoj istih tih žena koje nisu bile uzbuđene.

U drugom se pokazalo da izloženost znoju uzbuđene žene povećava seksualnu uzbuđenost kod muškarca, dok je treći eksperiment u nizu pokazao da će općenito izlaganje seksualnim signalima iz ženskog znoja povećati seksualnu motivaciju kod muškaraca.

Dva dana prije svakog pokusa, žene nisu smjele pušiti, konzumirati alkohol, jesti pretjerano začinjenu hranu ili češnjak, niti koristiti dezodoranse i parfeme, a pogotovo ne imati seksualne odnose, što bi moglo “zbuniti” muškarce. Prije nego što je započelo uzimanje uzorka, svoje su pazuhe obrisale maramicom bez mirisa, a onda postavile pamučne jastučiće koji su upijali znoj ispod dotad nekorištene, čiste bijele majice.

Tad su morale sjesti ispred računala i odgledati scene iz kultnog erotskog filma “9 Songs”, s nizom eksplicitnih scena seksa između muškarca i žene.

Da bi se pak umanjila mogućnost da se kod njih javi seksualno uzbuđenje, gledale su 20-minutni dokumentarac o izgradnji mosta.

Nakon toga žene su odgovarale na upitnik o svom stanju, ocjenjujući seksualno uzbuđenje tijekom gledanja ta dva videa, te opći interes i osjećaj prema videu. Istovremeno su uklonjeni i pohranjeni jastučići koje su imale ispod pazuha.

U istraživanju su sudjelovala 24 heteroseksualna muškarca, studenti u dobi od 21 godine, koji nisu smjeli biti prehlađeni, odnosno imati začepljen nos, niti koristiti losion poslije brijanja. Svaki muškarac trebao je ponjušiti svih 22 uzorka mirisa (dakle, oba jastučića od svake žene), i to nasumičnim redoslijedom, pri čemu se rangiralo nekoliko stvari.

Prvo, trebali su procijeniti mirise na skali od 1 do 7, po intenzitetu i ugodi. Zatim su trebali izdvojiti mirise koje smatraju atraktivnijima.

Očekivano, pokazalo se da su žene bile seksualno uzbuđenije dok su gledale eksplicitne scene seksa. Ocjenjujući intenzitet i ugodu mirisa, muškarci nisu pravili neku razliku između uzbuđenih ili neuzbuđenih žena, no kad su trebali izabrati one mirise koji su im atraktivniji, birali su miris seksualno uzbuđenih žena.

Pokazalo se da su njušeći taj miris i sami postali seksualno uzbuđeni.

Dr Arnaud Wisman koji je proveo istraživanje na Sveučilištu u Kentu rekao je da studije sugeriraju da su muškarci osjetljivi na njušne signale seksualnog uzbuđenja koje oslobađaju žene. “U paketu” s odgovarajućim vizualnim i slušnim izrazima seksualnog interesa, miris može proizvesti jači ukupni dojam i povećati seksualnu motivaciju kod muškarca, kako kaže, a prenosi Daily Mail.

Foto: Pexels

IZVOR: 24SATA.HR