Muška plodnost ne može se povećati uzimanjem ovih suplemenata

by | 20 travnja, 2020

Oba minerala reklamiraju se kao suplementi koji poboljšavaju kvalitetu sperme, a samim tim i šanse za trudnoću. Dodaci prehrani poput folne kiseline i cinka ne povećavaju plodnost muškaraca te im ne povećavaju mogućnost da se ostvare kao očevi, pokazala je nova studija. Oba minerala reklamiraju se kao suplementi koji poboljšavaju kvalitetu sperme, a samim tim i šanse za trudnoću.

No znanstvenici su otkrili da muškarci koji uzimaju dodatak cinka i folne kiseline nemaju veću šansu da postanu očevi od onih koji ne koriste suplementaciju. Istraživanje je obuhvatilo je 2380 muškaraca u dobi od 18 do 45 godina, koji su liječili neplodnost. Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA.

Polovici ispitanika davani su suplementi  – pet miligrama folne kiseline i 30 miligrama cinka, dok su ostali uzimali placebo. Uzorci sjemena ispitanika analizirani su svaka dva mjeseca u periodu od godinu i pol dana. Provjeravao se njihov broj, mobilnost, kvaliteta i fragmentacija DNK.

Rezultati su pokazali da nije bilo razlike u kvaliteti sperme kod ispitanika koji su pili cink i folnu kiselinu i onih koji su uzimali placebo. Tijekom studije, 820 ispitanika postali su očevi, podjednako iz obje grupe.

“Naše otkriće ne podržava konzumaciju folne kiseline i cinka u svrhu liječenja neplodnosti”, kaže za Daily Mail voditelj studije dr. Enrique Schisterman. U trećini slučajeva neplodnosti problem je u muškarcu, a najčešći uzrok je loša kvaliteta sperme.

Smatra se da je folna kiselina koja se nalazi u lisnatom zelenom povrću ključna u proizvodnji spermatozoida. Cink se u visokoj koncentraciji nalazi u spermi – otprilike 30 puta višoj, nego u krvi pa je logično da se preporučuje uzimanje cinka za povećanje kvalitete sperme. No, ova studija pokazuje drukčije.

IZVOR: RTL.HR