


Sastojci:
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 400 g kratkih makarona
- 400 g pelata od rajčica
- 200 g sira
- 2 poriluka
- 1 glavica luka
- 30 g maslaca
- 2 pune žlice brašna
- 3 dl vrhnja za kuhanje
- 2,5 dl mlijeka, ulje
- mješavina začina
Priprema:
1. Luk narezati na kockice i popržiti na malo ulja. Potom dodati mljeveno meso te i njega popržiti da promijeni boju. Dodati izmiksane pelate od rajčica, začine po ukusu i pirjati na umjerenoj temperaturi. Tijekom pirjanja po potrebi dolijevati malo vode dok meso ne omekša.
2. Poriluk narezati na kolutove i kratko prokuhati u slanoj vodi. Zatim ga ocijediti od viška tekućine i ostaviti sa strane.
3. Odvojeno u manjoj posudi otopiti maslac pa dodati brašno i kratko popržiti. Postepeno uz neprestano miješanje dolijevati mješavinu mlijeka i vrhnja za kuhanje dok se ne dobije željena gustoća. Pred kraj kuhanja dodati začine po želji.
4. Makarone skuhati u slanoj vodi pa ih ocijediti od viška tekućine.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju usuti polovinu makarona. Preliti ih polovinom bešamel umaka, a zatim rasporediti nadjev od mesa, dodati 1/2 poriluka i posipati polovinom ribanog sira. Potom nanijeti sloj preostalih makarona, rasporediti po njima ostatak poriluka, preliti bešamelom i posuti sirom.
6. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok odozgo ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana



