Muče li vas bolne menstruacije, ovo bi vam moglo pomoći

by | 18 srpnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Trčanje na traci tri puta tjedno može smanjiti menstrualne grčeve, potvrdilo je istraživanje objavljeno u časopisu “Contemporary Clinical Trials”.

Ženama koje su koristile ovu spravu u teretani bol se pri menstruacijama smanjila za 22 posto nakon šest mjeseci u odnosu na one žene koje ju nisu koristile.

Bolne menstruacije, tzv. primarna dismenoreja, pogađaju polovicu žena, a uzrokuju ih kemikalije zvane prostaglandini. Oni uzrokuju stezanje krvnih žila u maternici, što sprječava dotok kisika u tkivo maternice, izazivajući tako bol.

Smatra se da vježbanje ispire te kemikalije, opskrbljujući maternicu krvlju bogatom kisikom.

Istraživanje Anglia Ruskin Universityja analiziralo je 70 žena u dobi od 18 do 43 godine kojima je dijagnosticirana primarna dismenoreja. Primarni oblik javlja se kada je bol prisutan tijekom svakog ciklusa.

Sudionice su trčale tri puta tjedno tijekom šest mjeseci, a njihovi su rezultati uspoređeni s kontrolnom skupinom koja nije vježbala.

“Žene koje imaju bolne menstruacije često izbjegavaju tjelovježbu. Međutim, ovaj je pokus pokazao da je vježba značajno smanjila bol”, rekla je dr. Leica Claydon-Mueller.

Mlađe žene su najviše izložene riziku primarne dismenoreje, što također može uzrokovati promjene raspoloženja, proljev, pa čak i povraćanje.

IZVOR: INDEX.HR