MRKVA JE POZNATA kao superhrana za obične ljude

by | 15 studenoga, 2018
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Mrkva je jedna od namirnica koju možemo pronaći na apsolutno svim stranama svijeta i u svim kuhinjama, no zapravo je cijelo vrijeme podcjenjujemo – obično je shvaćamo kao povrće za juhu, eventualno je stavljamo ponekad u kolače i torte ili je ispečemo.

Kao i sve jednostavne stvari, mrkva je zapravo senzacionalno zdrava namirnica, posebno u obliku soka koji se u stručnim krugovima smatra bazom za sve ostale cijeđene sokove i najboljim napitkom za zdravlje.

“Mrkva je odličan izvor vlakana i beta karotena, prirodnog pigmenta koji tijelo iskorištava za sintezu vitamina A”, kaže nutricionistkinja dr. Sheela Manglani.  Makrobiotičarka i nutricionistkinja Shilpa Arora savjetuje svakodnevnu konzumaciju mrkve kako biste izbjegli zatvor i poboljšali probavu.

“Sirova mrkva rješava probavne probleme, osobito zatvor. Pomaže i u regulaciji kolesterola te prevenira bolesti srca. Bogata je kalijem koji snižava loš kolesterol i pomaže izbacivanju viška vode iz tijela”.

No, u današnje doba za svaku namirnicu prvo pitamo – pomaže li pri mršavljenju? Odgovor nutricionista je potvrdan jer mrkva je siromašna kalorijama, a bogata nutrijentima koji pomažu topljenju masti.

Evo i brojki – jedna šalica nasjeckane svježe mrkve sadrži samo 50 kalorija, što je ništa na dnevnu dozu od 1500-2000 kalorija koju tijelo treba.

Stoga preporuka glasi – ako želite na najzdraviji mogući način skinuti kilograme, grickajte štapiće mrkve koji će vam najbolje poslužiti kao grickalice na poslu – zasitit će vas, a pritom nećete unijeti puno kalorija.

Uz sve to, mrkva je puna vitamina, a osobito vitamina A, koje naše tijelo uzima iz hrane i pretvara ga u retinol koji je sjajan saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, infekcija te pretilosti.

Nedavno je studija pokazala da vitamin A topi masne naslage oko struka, odnosno pomaže u gubljenju abdominalne masti koja okružuje unutarnje organe i opasna jeza zdravlje.

No, niti tu nije kraj – mrkva je bogata prehrambenim vlaknima. U jednoj porciji sirove mrkve imamo 14 posto od dnevne doze vlakana koje tijelo treba, dok u porciji kuhane mrkve imamo 18 posto dnevne doze vlakana.

Konzumacija povrća bogatog vlaknima učinit će nas dulje sitima jer tijelu treba dulje vremena da ga probavi, a to, naravno, znači manje kalorija i na koncu manje kilograma.

Stoga je naslov očito opravdan – mrkva je superhrana i od danas je gledajte drugim očima, isplatit će vam se.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR