
Isprobajte: Samo četiri žličice dnevno dovoljno je za zdravlje srca
Istraživanje je otkrilo da unos samo četiri žličice maslinovog ulja dnevno može imati značajan pozitivan utjecaj na zdravlje srca. Ova nova stud...
Mrkva je jedna od namirnica koju možemo pronaći na apsolutno svim stranama svijeta i u svim kuhinjama, no zapravo je cijelo vrijeme podcjenjujemo – obično je shvaćamo kao povrće za juhu, eventualno je stavljamo ponekad u kolače i torte ili je ispečemo.
Kao i sve jednostavne stvari, mrkva je zapravo senzacionalno zdrava namirnica, posebno u obliku soka koji se u stručnim krugovima smatra bazom za sve ostale cijeđene sokove i najboljim napitkom za zdravlje.
“Mrkva je odličan izvor vlakana i beta karotena, prirodnog pigmenta koji tijelo iskorištava za sintezu vitamina A”, kaže nutricionistkinja dr. Sheela Manglani. Makrobiotičarka i nutricionistkinja Shilpa Arora savjetuje svakodnevnu konzumaciju mrkve kako biste izbjegli zatvor i poboljšali probavu.
“Sirova mrkva rješava probavne probleme, osobito zatvor. Pomaže i u regulaciji kolesterola te prevenira bolesti srca. Bogata je kalijem koji snižava loš kolesterol i pomaže izbacivanju viška vode iz tijela”.
No, u današnje doba za svaku namirnicu prvo pitamo – pomaže li pri mršavljenju? Odgovor nutricionista je potvrdan jer mrkva je siromašna kalorijama, a bogata nutrijentima koji pomažu topljenju masti.
Evo i brojki – jedna šalica nasjeckane svježe mrkve sadrži samo 50 kalorija, što je ništa na dnevnu dozu od 1500-2000 kalorija koju tijelo treba.
Stoga preporuka glasi – ako želite na najzdraviji mogući način skinuti kilograme, grickajte štapiće mrkve koji će vam najbolje poslužiti kao grickalice na poslu – zasitit će vas, a pritom nećete unijeti puno kalorija.
Uz sve to, mrkva je puna vitamina, a osobito vitamina A, koje naše tijelo uzima iz hrane i pretvara ga u retinol koji je sjajan saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, infekcija te pretilosti.
Nedavno je studija pokazala da vitamin A topi masne naslage oko struka, odnosno pomaže u gubljenju abdominalne masti koja okružuje unutarnje organe i opasna jeza zdravlje.
No, niti tu nije kraj – mrkva je bogata prehrambenim vlaknima. U jednoj porciji sirove mrkve imamo 14 posto od dnevne doze vlakana koje tijelo treba, dok u porciji kuhane mrkve imamo 18 posto dnevne doze vlakana.
Konzumacija povrća bogatog vlaknima učinit će nas dulje sitima jer tijelu treba dulje vremena da ga probavi, a to, naravno, znači manje kalorija i na koncu manje kilograma.
Stoga je naslov očito opravdan – mrkva je superhrana i od danas je gledajte drugim očima, isplatit će vam se.