MOŽE LI SE ZARAZITI sjedenjem na WC školjci?

by | 28 ožujka, 2018
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

WC školjka slovi za jedno od najprljavijih površina u domu, no brojne studije pokazale su da su veća prijetnja po ljudsko zdravlje daske za rezanje, kvake, kuhinjske krpe…

Koliki je rizik da se doista zarazimo sjedenjem na zahodskoj dasci? Rizik zaraze je, kako tvrde mikrobiolozi, ravan nuli. Profesor mikrobiologije sa sveučilišta Arizona, Charles Gerba, tvrdi kako su zahodske daske najčišća mjesta u zahodu jer se zbog stava da su najprljavija površina, najčešće dezinficiraju i čiste.

Daske za rezanje, koje rabimo u kuhinji, imaju na svojoj površini i 200 puta više fekalnih bakterija (poput Escherichije coli), nego što je na nekoj dasci WC školjke.

Bakterije teško preživljavaju na suhoj, hladnoj, plastičnoj površini kakva je zahodska daska. I te bakterije, ako ih i ima, moraju nekako naći put u tijelo. Morala bi postojati neka otvorena rana, primjerice, na bedrima. Ono što treba zabrinjavati jest činjenica da mnogi ne peru ruke nakon obavljanja nužde u WC-ima.

Ako ste bojite strašnih infekcija zbog sjedenja na zahodskoj dasci, riječ je o paranoji, slažu se liječnici i mikrobiolozi.

“Prije ćete umrijeti od nezdravog načina života, nezdrave hrane i statičkog života, sjedilačkog, nego od prijenosa zaraze zbog zahodske daske”, tvrdi profesor Gilbert sa Sveučilišta Chicago, kako piše “The Verge”.

“Naš je mozak sklon oslanjati se na instinkt kad procjenjuje rizik”, tvrdi David Ropeik, konzultant percepcije rizika. Rizik nije znanstvena formula ili statistički broj. Važno je kako se osjećamo. Ako nam je nešto odbojno, pokušavat ćemo to izbjeći.

Iracionalni strah od WC školjke primjer je toga kako se naši mozgovi temelje na emocijama kad percipiraju rizik, zaključak je stručnjaka.

IZVOR: VECERNJI.HR