Može li jabučni ocat zbilja pomoći u topljenju masnoća?

by | 18 srpnja, 2020

Ako redovito pratite fitness stranice, vjerojatno znate kako brojne slavne zvijezde tvrde da im jabučni ocat pomaže u održavanju vitke linije. Vjeruju da je kiselina iz octa tajna gubitka kilograma pa ga dodaju svojoj prehrani i ispijaju svakog jutra na prazan želudac.

Još 2017. Victoria Beckham prva je popularizirala jabučni ocat. Objavila je fotografiju na Instagramu i napisala da ispija dvije žlice na prazan želudac. Potom je isto dvije godine kasnije napravila Kim Kardashian, a navodno ga konzumiraju i Katy Perry te Jennifer Aniston.

Može li jabučni ocat doista pomoći u gubitku kilograma?

Neka istraživanja pokazala su da je jabučni ocat učinkovit jer smanjuje šećer u krvi, suzbija apetit i ubrzava metabolizam. S obzirom na to da jedna žlica jabučnog octa sadrži samo tri kalorije, ne treba se brinuti ni oko unosa dodatnih kalorija.

Odgovor na pitanje pomaže li jabučni ocat u mršavljenju pokušali su dobiti znanstvenici koji su 144 pretila odrasla Japanca podvrgnuli 12-tjednom praćenju. Svakog dana su im davali jabučni ocat. Ispostavilo se da su izgubili na težini, kako piše Healthline.

Drugo istraživanje u sklopu kojeg je 175 odraslih pilo dvije žlice jabučnog octa u danu pokazalo je da je to dovelo do gubitka 1,3 kilograma u tri mjeseca.

Ipak, ne postoji dovoljno dokaza da je jabučni ocat dokazano čaroban sastojak.

“Istraživanja su pokazala da jabučni ocat pomaže u kontroli šećera u krvi, što ima malu ulogu u mršavljenju. Ipak, većina ljudi ga dodaje salati ili ispija u čaši vode pa je vjerojatnije da je tajna gubitka kilograma u zdravoj prehrani”, smatra dr. Sally Norton.

Kao i s većinom stvari, i s jabučnim octom treba biti oprezan jer prekomjeran unos ima posljedice. Kiselina može naškoditi zubima.

Zaključak je da jabučni ocat nije čaroban napitak koji jamči gubitak kilograma, ali može biti dio zdrave prehrane ako se konzumira u umjerenim količinama.

IZVOR: INDEX.HR